18 September 2015

Chicken Broth

Chicken Broth ni stock ayam yang direneh 8 jam atas api perlahan 
Tanpa garam dan bahan perisa 
Buat chicken broth ni untuk difrozenkan
So nanti boleh masuk dalam bubur si Ainnur 
Sesuaj untuk baby 7 bulan ke atas
Untuk kita2 ni pun boleh amalkan makan stok ayam ni

Banyak kelebihan chicken broth ni
Antaranya
Meningkatkan antibodi dan imun badan
Untuk redakan selsema dan demam

Bahan-bahan
10 ketul Kaki ayam
2 biji tomato
2 biji bawang holand
5 ulas bawang putih
Seinci halia
Bunga lawang,kulit kayu manis,biji pelaga
Daun celery 
2 batang carrot

Reneh kan selama 8 jam
Tapi tengahari tadi ummi buat 5 jam je
Dah siap nanti,tapis kan semua bahan dan ambil sup dia je

Ada setengah orang,semua bahan tu dia buang
Sebab bukan ada apa2 nutrisi dah
Semua khasiat bahan2 dan pergi ke sup
Tapi ummi sayang nak buang, baik ratah kaki ayam depan tv hehe

10 September 2015

Ainnur's 1st Finger Food

Timun

Singgah sarapan
Kesian makcik ni tengok je Walid,Ummi,Opah makan
Ummi ambil timun kat nasi lemak Walid
bagi makcik ni pegang 
Hamboihh kemain suka makcik~~~
Gigi baru nak tumbuh kat gusi tu
Seronok je dia hisap2 timun tu

☺☺☺

Fungsi finger food
- melatih anak untuk pegang makanan dan makan dari genggaman sendiri
- pengalaman baru bagi anak untuk kenal tekstur dan rasa

01 September 2015

Morning Walk Stories

Harini ummi ajak Adam jalan kaki ke sekolah
Sekolah Adam tak jauh pun
Tapi kalau jalan kaki tu basah jugak la ketiak. Hahahha
Jarak perjalanan pergi balik dalam 45 minit
Eh tapi Adam tu nanti balik sekolah Ummi ambil lah naik kereta hehe
Dah tentu2 balik pukul 12 matahari atas kepala.

So ummi siap pakai kasut sport
Pakai baby carrier Ainnur
Berjalanlah kami berpimpin tangan
Ohh Ummi siap bawak payung 
Payung ni banyak kegunaannya

Kot la mana tahu hujan
Lepas tu anjing yang tengok kita semacam tu,tunjuk je payung tu, gerenti anjing tu yang lari
Boleh jugak dijadikan senjata. Kot2 ada yang berniat tak baik kat kita
Hempuk je pakai payung tu sambila jerit kuat2.

Dalam perjalanan tu satu kereta Honda hitam berhenti
Pemandunya lelaki
Berkopiah hitam

Lelaki : sekolah dengan khaalishah kan (eh. Sama pulak nama dengan Adam Khaalish)
Ummi : aah.
Lelaki : jom saya hantarkan.
(Ummi tengok set sebelah dan belakang takde sape2)
Lelaki: saya baru je hantar anak kat sekolah. Akak pun boleh naik sekali.
Ummi : eh. Tak pe lah. Terima kasih
Lelaki : tak pe lah saya hantarkan. Jauh nak jalan ni. Kesian budak dengan baby tu.
Ummi : tak pe. Tak pe. Memang nak jalan kaki pun.
Lelaki : kesian baby tu.
Ummi : tak pe...terima kasih ya...

Lelaki tu berlalu sambil geleng2 kepala
Dalam hati terpikir, salah ke nak jalan kaku dengan anak?
Jalan kaki pagi2 sihat apa

Lepas tu Adam cakap
Adam : ummi nape kita tak naik je kereta dia. Kan dia nak hantar
Ummi : Kan ummi dah cakap kita tak boleh ikut orang yang kita tak kenal
Adam : kan muka dia tak garang
Ummi : muka tak garang pun tapi kita tak kenal

Haih.
Ni yang paling ditakuti
Rasanya semua parents mesti rasa yang sama
Terutama si ibu
Perlulah berkali2 ingatkan pada anak,jangan sesekali ikut orang yang kita tak kenal. Even muka tak garang sekalipun.

Dunia sekarang.
Nak berniat baik pun susah.