25 August 2015

#nissacancook Kari Ikan Nyok Nyok

Dua hari lepas Ummi pergi pasar beli ikan
Beli Ikan nyok nyok seekor dan bawal hitam seekor

Ada kawan cakap,orang perempuan tak elok makan ikan bawak hitam. Sebab senang dapat kanser. Sejauh mana kebenaran Ummi tak tahu. Kena buat research nih.

So arini Ummi kerja shift malam. Dapatlah masak untuk makan tengahari.

Resepi simple je. Budak2 pun boleh makan. Ummi and Adam makan cicah roti. Walid makan dengan nasi.

Tapi Walid cakap kalau nak buat kari, pakai ikan fresh. Harini beli harini masak. Isi tak keras sangat kalau dah masak. Masalahnya ummi ni bekerja. Memang kena beli lauk basah siap2 masuk je dlm freezer tu.

Bahan - bahan :
1 ekor ikan Nyok Nyok
2 tangkai daun kari
1 sudu kecik halba campur
3 sudu besar rempah kari ikan *jadikan pes
5 biji bawang kecil *hiris
4 ulas bawang putih *hiris
Air asam jawa
1 kotak kecil santan
Gula dan garam
5 biji bendi

Cara - cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan hiris,halba campur dan daun kari
2. Masukkan pes kari ikan dan sedikit air. Tumis sampai naik minyak ( kena kacau selalu sebab takut rempah hangit )
3. Masukkan air, bendi dan santan
4. Nampak menggelegak, masukkan ikan
5. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa
6. Siap !!

2 comments:

Amanda Suria said...

Sedapnya kari kepala ikan....fav SA ni...

sayidah napisah said...

wahh daebbaakkk sedapnya!