22 August 2015

Cara Buat Puri Baby 6 Bulan

Assalamualaikum 
Harini Ummi nak tunjuk cara2 step by step buat puri untuk baby 6 bulan.

1. Pergi beli buah2 yang dah siap plan nak bagi pada baby kita. Kalau ummi, ummi beli

- Epal merah
- Pear ( pear dan buah lai lain tau )
- Carrot
- Labu

Setiap buah2 ni perlu di steam/kukus

2. Bila buah-buahan dan sayur yang keras2 tu dah lembut, masuk dalam blender dan blend sampai halus.
Dah halus tu, tapis untuk dapatkan yang betul2 halus. Masukkan dalam bekas dadih ni. Kalau pakai bekas ice cube tu pastikan bekas tu bertutup. Dan frozenkan semua bahan2 yang siap masuk dalam bekas tadi.

3. Bila dah beku semuanya, boleh lah keluarkan dan potong kepada 4 bahagian. Masuk lah dalam mana2 bekas dan labelkan. Untuk baby 6 bulan, cukup lah sehari satu kuib je. Just untuk bagi baby rasa. Then pelan2 tambah mengikut selera baby. Janji ikut 4 rules tau. So kita tai baby kita alergic pada makanan yang mana.

4. Kalau ikut Ummi, ummi akan siap2 masuk kiub yg dah di frozen dalam bekas makan dan letak di bahagian chiller. Keesokkan harinya bila da defrost,ummi campak je masuk bekas tu dalam pemanas air. Cara penyediaan sama macam kita handle susu EBM.

Selamat menjamu selera baby2 semua 😘😘