14 August 2015

1st Solid Food Ainnur

Yeayy Ainnur dah masuk 6 bulan
So dari Ainnur 5 bulan Ummi da start google cari cara2 penyedia makanan baby 6 bulan ni

So ummi decide untuk bulan pertama ni Ummi nak bagi ainnur epal, pear, carrot and labu

Semua ni Ummi stimkan sampai lembut, blend halus, then tapiskan, frozenkan

1st day Ainnur macam geli2 je nak makan. Tapi habis jugak 2 kiub frozen puri epal
Ummi guna 4 days rule
So 4 hari ni makan je la Ainnur puri epal ni
Tapi Ummi tengok Ainnur batuk je
Nanti Ummi try ibu2 yang banyak experience dalam homemade baby food dalam group FB
Kat group FB tu banyak idea2 untuk prepare makanan baby

2day Ainnur nampaknya Ainnur dah suka nak makan
Siap ternganga2 terjerit2 nak mintak disuap
Hari kedua ni ummi bagi 3 kiub
Tu pun macam tak cukup je si Ainnur
Hai la Ainnur, perut awak bukan macam perut Ummi..