22 March 2015

DIY : Turban Headband ( No Sew )




Sekarang ni berlambak2 instashop yang jual headband for baby kan
trend sekarang agaknya
Ummi tak ketinggalan jugak duk scroll instagram tengok2 headband yang comel2 tu

harga lebih kurang dari RM 9 - RM 14

tapi belum lagi lah sampai terbeli hehe
sebab rasa macam tak sesuai dengan Ainnur sebab kepala dia macam kecik je
then tengok headband tu macam besar je
kadang2 susah jugak kalau beli barang online nih
sebab kita tak pegang, tak test sendiri kan

so tadi Ummi bukak youtube
sebenarnya nak cari benda lain
nak tengok pasal baby carrier
haa~~~ yang ni kita cerita lain entry ye

so masa tengah duk cari2 tu terjumpa satu video pasal DIY turban ni
tapi untuk orang dewasa la

ni Ummi tunjuk cara nak buat dia
sangat senang

Bahan2 : Seluar jenis scratchable ( ummi pakai seluar palazo ) basuh bersih tau seluar nih + Gunting

1. Gunting seluar tu macam ni kat bawah dia. bahagian berjahit kat bawah kaki tu tak payah la. 


2. Uols akan dapat bentuk bulatan macam nih

3. Buat pusingan macam dalam gambar kat bawah nih 


4. Pusingan yang korang buat tadi, pusing kan lagi mengadap ke depan. 


5. Then telangkup kan dia ke side sebelah dia. hahaha tau ke korang ayat telangkup ni? 
alaaa korang cantumkan side yang korang pusing tadi ke side sebelah dia 


6. Tadaaaa siap !!
hahaha gemuknya tangan si Adam nih 
so da siap..boleh la sarung ke kepala baby uols.
kalau nak buat untuk sendiri tu kene cari tshirt lah
untuk baby boleh pakai part kaki seluar 


paham ke ni?
1 st time ummi buat tutorial nih haha 

20 March 2015

Bidadari Dari Syurga

Haihhh

9 bulan kamu dalam perut
9 bulan Ummi bersedih

Tapi kamu keluar je dengan muka seceria ini
Terubat sedih Ummi

Ainnur Khaalishah
Bidadari Ummi

Review Jujur : Instant shawl yang betul2 instant

Hahahhaha
Tajuk tak boleh blah la ummi ni
Tak~~~ nak bagitahu yang shawl2 ni betul2 instant
Tak payah iron
Tak payah pin
Plus, labuh menutup dada and side belakang
Sekarang ni banyak je shawl yang kata instant tapi still kena pakai pin kan
Celah mana nak instant camtu ??
Instant ni kan kira yg cepat mudah dan tangkas
Tangkas ??? Pun boleh ~~
Ummi ni kalau bab tangan duk belek2 instashop kat instagram tu memang hebat haha
So satu hari ni, tengok satu instashop ni
Dia design tudung yang memang la wajib ada untuk mak2 yang jenis nak cepat dan cantik hehe
Iols anak dah dua ni, tak kuasa nak belit2 selendang dah
Tapi cukup tak berkenan dengan tudung sarung yang ala Fareeda tu
Ummi memang jenis pakai shawl
Sebab rasa cam tu je yg sesuai dengan bentuk muka dan sebab senang.
Satu, tak payah iron
Dua, cepat
Sebab ummi bukan jenis belit2 beria
Just belit sekali, pin kat tepi pipi tu. Siap !!
Tapi, instant shawl yang ummi jumpa ni memang magic !
Sebab design dia macam kita pakai shawl tapi dia jenis sarung je
And design dia unik yang kita pun tak kan terpikir boleh design shawl camtu.
Butik dia kat Bangi. So memang tak dapat lah nak ke sana semata2 nak beli sehelai tudung ni. Lagipun, kan semua sekarang hanya dihujung jari je hehehhe
Nak beli online thru website dia ,ya Allah!!
Memang traffic jammed !!
Dekat 6ribu orang duk bukak website dia..mana tak jammed
Dari jam 10malam ummi tunggu asyik duk refresh page je
Pukul 11 lebih baru dapat sehelai
Akhirnya mengalah..lepas je tu, ummi kirim kat personal shopper je
Bayar servis dorang RM5
So sekarang ummi da ada 3 colour
Nanti gaji nak beli lagi
Weee
Ehh lupa
Kalau nak tengok instagram kat sini > @elyashazleen
Nak tengok berapa ramai dah grab instant shawl dia kat sini > #instanthijabelyashazleen
Ohh lupa
gambar2 ni semua masa ummi still dalam pantang
So...kalau rasa nak berpantang dengan berkain batik, tshirt, duk terperap kat rumah semua...go ahead~~ tapi jangan persoalkan cara orang lain. Okay?
Tapi ummi tetap berpantang tapi nak cantik2~~
Peace !

19 March 2015

Review Jujur : Herbalblend Krim Shaklee

Assalamualaikum
Malam ni nak buat review product
Ainnur kena ruam yang sangar teruk
Ruam susu + ruam sebab cuaca panas
Dah macam2 krim pakai
Rasanya ada dalam 5 krim da pakai
Siap bawak ke klinik
Krim doktor pun sapu
Tepung ubi pun dah guna
Still tak jalan jugak
Last sekali mak mertua pakaikan tiger balm
Time tu kesian tengok Ainnur sebab muka dia jadi gelap plus busuk sebab balm tu
Hilang dah bau baby
Okayy ummi dah x tahan
Google lagi
Cari lagi apa lagi krim untuk hilangkan ruam ni
Then ada baca satu blog ni pasal krim dari Shaklee ni
Terus contact dengan sorang kawan yang memang jual product Shaklee ni
Harga RM23 tak silap
Alhamdulillah
Muka baby Ainnur dah licin
Yeay ~~~
Tapi still kena berhati2 la
Lepas susu memang kena lap pipi dia betol2

06 March 2015

Hati Menangis


Bila ada kesilapan yang dibuat,
Tak boleh ke tengok balik apa pengorbanan yang pernah kita buat?

Kenapa kekurangan diri yang di korek2 ?

04 March 2015

Berpantang. Keluar shopping ?

Yes !!
Semalam hari ke 25 berpantang
Ainnur pun dah 25 hari

Ada satu peristiwa yang terjadi dalam hidup ummi
Semasa dalam proses berpantang ni
Satu peristiwa yang tak kan ummi lupa sampai bila2
Tapi semua yang berlaku ummi tau
Pasti ada hikmahnya

So...
Nak dijadikan cerita, ummi ajak walid ke Jusco
Untuk tenangkan fikiran
Beli baju2 Adam and Ainnur
Beli baju walid
Ummi ? Takde pun
Keluar shopping pun da cukup best !!

Ye.
Itu ubat penenang yang paling mujarab bagi ummi

Disebabkan ummi delivered Ainnur with no luka bersalin. Alhamdulillah
So senang sikit nak jaga

Masa berpantang ni pun ummi tak berbarut bagai
Cuma pakai korset je
Senang nak berjalan

Lain orang lain cara
:)

03 March 2015

Berpantang Sendiri

Waaaa
Harini hari ke 25 berpantang
Ainnur pun dah 25 hari

Harini balik rumah sendiri untuk berpantang
So far everything smooth je
Alhamdulillah

Bangun pagi2 jam 6
Tengok Walid pergi kerja
Terus susukan Ainnur

Abis susu, mandi and bersiap
Jam 7 kejutkan Adam untuk ke sekolah
Nak kejutkan dia kena ada drama bagai
Adam sangat senang bangun pagi
Tapi liat ke sekolah haha

Settled siapkan Adam, angkut Ainnur masuk baby seat and berdesup ke tadika Adam

Balik dari tu, sampai je rumah terus bakar tungku and sarapan

Abis sarapan kemas rumah sikit2
Balut tungku and pasang tv
Boleh bertungku sambil layan korean drama
Haaaaa heaven rasa

Kesimpulannya
Iols penat sikit harini