19 June 2012

Meatball ikea style ~~


tadi ada post gambar dinner kat Instagram..



meatball with fries
Bahan2
- Bebola Daging ( brand - Azmy )
- 1 sudu butter
-sedikit sos worcestershire (sebelum beli, tgk ramuan agar tak tersalah beli yg non-halal)

Gravy 
- 1 sudu butter
- 1 sudu tepung gandum
- 1 cawan susu penuh krim
- 1 1/2 cawan air rebusan daging
- 2 susu sos lada hitam
- garam secukup masin rasa

Cara2
- rebus daging untuk dapat air rebusan daging
- goreng daging dengan butter
- angkat daging dan biarkan lebihan butter tu dalam kuali..
- daging yang diangkat tu boleh la dititiskan dengan sos worcetershire tu..
- ini untuk gravy > dalam lebihan butter tadi masukkan lagi 1 sudu butter
- biarkan cair dan tambah tepung
- kacau dan masukkan air rebusan daging
- tambah susu dan kacau
- masukkan sos laada hitam dan garam
- SIAP !!

boleh lah makan dengan fries..kalau nak sejibik macam Ikea tu, boleh la beli sos yang macam jem tu kat Ikea..
selamat menjamu selera ~~

06 June 2012

......untuk Adam

Semalam bawa Adam jalan2 kat Tesco Ampang..tujuan utama nak mengisi perut yang lapar dan hantar handphone Nokia Ummi yang da rosak hasil kerja Adam tersayang....

ada menu baru kat Pizza Hut..
Italian Herb Chicken Chop with Mashed Potato
hurm...bagi Ummi rasa chicken chop ni biasa2 je..
gravy chicken chop n mashed potato dia lebih rasa kiub ayam..

ehhhhhh...apa kat belakang Adam tu ??

hehhehhe itulah SAMSUNG GALAXY TAB 7 PLUS
memang da lama da pasang niat nak beli bila tengok Adam seronok main Iphone Makyang Awin dia..main Ipad Tok Boy dia...( apsal cam x sedap je sebutan Tok Boy di sini ye?? )

niat di hati nak download application untuk toddler cam Adam..
so far, banyak jugak yang telah di download hasil pinjaman WIFI dari orang sebelah tempat kerja hehehe..


tada ~~~~~
gila mahal cover tab ni kat booth Tesco tu....sampai RM 90 !!
nak pergi oversea balik hari kot orang tu...
masuk Tesco, tengok ada jual harga RM 39 je ~~ colour brown lak tu ...i like ~~


bebudak zaman sekarang, lain pendedahannya...
kalau ikutkan beli kuda putih tu pun untuk Adam..
yang Tab ni pun beli untuk Adam..
kiranya apa2 yang nak dibuat dan dibeli mesti akan pikirkan ADAM KHAALISH !!

padahal dulu masa zaman kecik2 dulu Ummi dan adik2 elok je kitorang jalan2 naik lori kontena ayah..pegi KLCC lagi uoolllsss~~
dulu tak de pun Laptop, Galaxy Tab tapi elok je pandai mengira, membaca..

so Ummi memang salute habis kat ibu2 bapak2 di zaman dahulu kala terutamanya sekali haruslah My Lovely Ibu & Ayah ~~

nota kaki : sekarang tgh ajar Adam untuk Potty Training ~~rasa nak nangis !!