27 January 2012

Kellie's Castle, Batu Gajah Perak

Dah nak masuk 3 tahun da kawin dengan orang Batu Gajah, tapi sekali pun tak pernah masuk tempat ni..selalu tengok dari luar je sebab dari KL nak ke Batu Gajah memang akan nampak dari luar..

so 19hb Januari 2012 Ummi balik Batu Gajah...cuti 7 hari weeee ~~~ balik dengan Ayah Uda Adam..nanti akan diceritakan nanti mana lokasi2 yang Ummi pergi sepanjang 7 hari tu ye...orang lain yang nyambut raya kitorang lak yang berjalan sakan ehehehe ~~ tapi Ummi tak bershopping sangat pun...sebab even gaji dapat awal dah diabiskan seperti yang tersenarai di list di bawah !!

air cond kereta rosak !!!! damn ~~
macam tau2 je kan gaji da masuk, terus rosak air-cond kereta..sedar2 keluar angin je air cond tu..total harga repair tu RM 515.00 ..sudah direpair sebelum bergerak pulang ke Batu Gajah..sekian terima kasih T_T

back to topic !! so lets pictures talk :)

tangga masuk ke dalam Kellie's Castle

lift yang tak sempat dibina

kat belah bawah yang kaler itam tu kalo ikutkan plan si Kellie ni nak dijadikan
ruang untuk berparti atas bumbung..kalau da  mat salleh tu, mat salleh jugak..

yang macam serombong tu, tu laluan bawah tanah...kira macam
ruang untuk bernafas la..amik udara dari luar..

click untuk baca dengan jelas

inilah laluan yang dikatakan misteri sangat tuh ~~
click untuk baca dengan jelas
pokok ni ada rupe beruang....
kalo ber-wang lagi bes ehehhe
ikutkan sejarahnya, rumah agam ni dibina pada 1910 oleh peladang dari Scotland Wiliiam Kellie Smith untuk isterinya Agnes. Istana ni diinspirasikan oleh bangunan di India..Buruh2 binaan pun diimport dari India..wah~~tapi belum sempat rumah ni siap, si Kellie ni mati pada 1926 kat Portugal..maknanya pembinaan ni amik masa 10 tahun wooo...Istana ni pernah dijadikan lokasi filem Anna and The King tahun 1999 lakonan Chow Yuen Fatt.

Walid cakap buat ape datang situ sebab kat situ bau hancing..tapi Ummi pergi tak de la plak..nak kata sampah pun , ade la sikit2..tapi bes la sbb view nak tgkap gambar cantik2 ehehehe..

ada jugak orang kata tempat ni berhantu...hurm~~~ masa pergi tu xde le meremang pun..nak2 yang ada dalam bangunan ni pun masa tu kami bertiga je ..

Harga tiket RM 4.00 
Waktu melawat x sure la plak..

sampai je kat rumah Opah Adam, muka da berbelang da..sebab memang panas terik kat sini..
tapi xpe..janji da penah pergi :P


No comments: