19 June 2012

Meatball ikea style ~~


tadi ada post gambar dinner kat Instagram..



meatball with fries
Bahan2
- Bebola Daging ( brand - Azmy )
- 1 sudu butter
-sedikit sos worcestershire (sebelum beli, tgk ramuan agar tak tersalah beli yg non-halal)

Gravy 
- 1 sudu butter
- 1 sudu tepung gandum
- 1 cawan susu penuh krim
- 1 1/2 cawan air rebusan daging
- 2 susu sos lada hitam
- garam secukup masin rasa

Cara2
- rebus daging untuk dapat air rebusan daging
- goreng daging dengan butter
- angkat daging dan biarkan lebihan butter tu dalam kuali..
- daging yang diangkat tu boleh la dititiskan dengan sos worcetershire tu..
- ini untuk gravy > dalam lebihan butter tadi masukkan lagi 1 sudu butter
- biarkan cair dan tambah tepung
- kacau dan masukkan air rebusan daging
- tambah susu dan kacau
- masukkan sos laada hitam dan garam
- SIAP !!

boleh lah makan dengan fries..kalau nak sejibik macam Ikea tu, boleh la beli sos yang macam jem tu kat Ikea..
selamat menjamu selera ~~

06 June 2012

......untuk Adam

Semalam bawa Adam jalan2 kat Tesco Ampang..tujuan utama nak mengisi perut yang lapar dan hantar handphone Nokia Ummi yang da rosak hasil kerja Adam tersayang....

ada menu baru kat Pizza Hut..
Italian Herb Chicken Chop with Mashed Potato
hurm...bagi Ummi rasa chicken chop ni biasa2 je..
gravy chicken chop n mashed potato dia lebih rasa kiub ayam..

ehhhhhh...apa kat belakang Adam tu ??

hehhehhe itulah SAMSUNG GALAXY TAB 7 PLUS
memang da lama da pasang niat nak beli bila tengok Adam seronok main Iphone Makyang Awin dia..main Ipad Tok Boy dia...( apsal cam x sedap je sebutan Tok Boy di sini ye?? )

niat di hati nak download application untuk toddler cam Adam..
so far, banyak jugak yang telah di download hasil pinjaman WIFI dari orang sebelah tempat kerja hehehe..


tada ~~~~~
gila mahal cover tab ni kat booth Tesco tu....sampai RM 90 !!
nak pergi oversea balik hari kot orang tu...
masuk Tesco, tengok ada jual harga RM 39 je ~~ colour brown lak tu ...i like ~~


bebudak zaman sekarang, lain pendedahannya...
kalau ikutkan beli kuda putih tu pun untuk Adam..
yang Tab ni pun beli untuk Adam..
kiranya apa2 yang nak dibuat dan dibeli mesti akan pikirkan ADAM KHAALISH !!

padahal dulu masa zaman kecik2 dulu Ummi dan adik2 elok je kitorang jalan2 naik lori kontena ayah..pegi KLCC lagi uoolllsss~~
dulu tak de pun Laptop, Galaxy Tab tapi elok je pandai mengira, membaca..

so Ummi memang salute habis kat ibu2 bapak2 di zaman dahulu kala terutamanya sekali haruslah My Lovely Ibu & Ayah ~~

nota kaki : sekarang tgh ajar Adam untuk Potty Training ~~rasa nak nangis !!




21 May 2012

Takdir Itu Milik Aku by Siti Rosmizah

weeee ~~~~
sudah puas tangan ini mendail semua contact number store Popular seluruh KL dan Selangor...
semua store bagitahu yang buku ni belum masuk store dan hanya dijual masa Pesta Buku kat PWTC aritu..
sadisnyeeee..
tapi jangan risau sebab ada penyelesaiannya....

hanya pergi ke website SR PUBLICATION
dan boleh lah buat pembelian online

senang kan??


ribuan terima kasih kepada staff SR PUBLICATION kerana memenuhi permintaan saya yang meminta tandatangan dari penulis Siti Rosmizah..

dapat je parcel dari abang posmen terus bukak laju2 dan selak buku nak tengok ada tak sign Siti Rosmizah...
siap ada kata2 hikmah lagi hehehe

ok review untuk novel Takdir Itu Milik Aku
ianya adalah sangat2 bes !!
10 bintang !!
hasil nukilan Siti Rosmizah tak pernah lagi menghampakan..


kalau nak tengok himpunan buku-buku dari Siti Rosmizah yang ummi da baca boleh lah tengok kat sini

14 May 2012

cerita kami di satu minggu

alhamdulillah..
Proton Saga FLX kami da selamat sampai ke tangan..
tak perlu lagi Ummi and Adam merempit naik motor..

sejak hilang kereta akhir bulan January lalu, susah jugak nak bergerak ke mana-mana
bila nak berjalan, bayar public transport teksi dan train rasa menggigil...
baik lah duit tu bayar duit minyak kereta sendiri..
teksi tu, letak punggung je da RM 3..

putih itu suci

trauma da pasal kete hilang .. so stereng lock adalah penting !!

********************************************************

12 May 2012
Wedding Nana Mentos owner IslamioParadise
dapat jumpa kawan2 yang lama tak jumpa..
kami Ex Convent Sentul ~~

with A'a , Marsya , Mazni and anak A'a  

congrats Nana...sangat cantikkkk..


Nana dan Encik Suami beliau..
Nana, semoga hubungan kalian dirahmati Allah dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah..


************************************************

13 May 2012
Genting Highland !!

Walid untung lahhh...sebab masuk free..Happy Birthday Walid..
Adam pun free jugak..
so bayar tiket untuk Ummi je la..RM 50
tak ramai orang pun kat atas ni..

on our way to Genting Highland

ok da sampai ~~




okay....tengok map lagi mana nak pusing lagi..


nak masuk Dinosaurland ~~



badan Ummi and Walid sangat2 sakit sebab Adam penat berjalan then asyik mintak dukung je...
badan tu agaknya dia ingat sekilo dua je kot..

so lepas ni berjalan lah ke mana pun, stroller Adam akan Ummi bawak...
da tak larat da nak berdukung bagai ~~
Adam pun memang nampak tak sihat aritu...
badan da mula panas serta hidung yang tersumbat..
hurm..package tu...

balik rumah Adam demam !!

selesai da aktiviti kami satu beranak....
Walid pun da selamat sampai ke Batu Gajah...
take a good care Walid..

08 May 2012

Kolaborasi antara Yuna dan TokTi

Tadi tengah rajin2 kan diri membaca tweets2 di TWITTER, terpandang tweets antara Yuna dan Dato' Siti Nurhaliza...

Sooo...agaknya lagu macam mana ye akan diilhamkan oleh si manis Yunalis Zarai ni kepada TokTi..?

Ummi memang minat sangat dengan dua jelitawan ni..kolaborasi mereka berdua memang ngam...sebab ada tengok persembahan dorg dalam 1 event nyanyi lagu Dan Sebenarnya..dan suara TokTi time adalah sangat2 mengusik jiwa..sangat classic !!

Yuna pula ada keistimewaan dengan hasil nukilan yang bersahaja dan suara yg unik ..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

UPDATE : ni yang sempat Ummi capture kat Twitter Siti Nurhaliza dan Yuna


18 April 2012

We @ KLCC

Lokasi : Candylicious KLCC

so...? ingat kat Singapore je ade? tapi kat KLCC ni Lolipop  Tree dia dalam kedai..
bersebelahan dengan Garret PopCorn
for more info bout Candylicious, boleh click sini >> Candylicious
kat One Utama pun ade benda alah ni..

tempat ni bukan lah sesuai untuk Adam coz Adam memang Ummi tak galakkan Adam makan gula2 dan keropok2 serta yang sewaktu dengannya...
tapi nasib baik la waktu ni Adam tak de sebab ikut Ayah Uda dia pergi jumpa kawan kat tingkat atas..selamattttttt~~
masuk dalam tu pun cuma untuk bersuka ria je....ria la sangat kannn..

so jom lihat apa yang sempat di rakam sepanjang perjalanan kami...ouchh !! panjang sangat nihhh ~~



dalam ni x boleh bergambar sebenarnya....tapi, ade we oollsss kesah ?

 Lokasi Kedua : Aquaria KLCC

Harga tiket : RM 35 dewasa
                     RM free kanak2

kena menapak agak jauh untuk pergi ke Aquaria ni..
dalam ni adalah sangat AWESOME !!!!
memang taksub gila...
melihat ciptaan ALLAH SWT
indahnya.....
tak tercapai dek akal..

kami datang pada masa yang sangat tepat coz masa ikan makan !! hehe
so duduk depan aquarium tengok staff Aquaria bagi ikan makan live ibarat macam ade screen tv besar depan kita...teruja betol time ni..

dah abis tu boleh la masuk terowong dalam tu..
diingatkan ye.....NO FLASH !!
kesian la kat ikan2 tu yang akan terkejut melihat cahaya yang tetiba..
mau rabun ikan2 tu kene panahan cahaya kamera uoollsss~~
oohh lagi satu, ikan2 dalam aquarium ni bukan la sebesar yang uoolss tengok...cuma kecik ckit je dari apa yang korang nampak sebab kesan dari pantulan cermin aquarium tu..
erk?? paham ke ni??

time ni staff Aquaria tengah bagi ikan makan
amacam? rileks je kan duk depan mulut jaws..
nampak obor2 mesti teringat SpongeBob !!
peace ya !!!
bapak besornye ikan pari...leh wat kenduri..
ok abisssss cerita pasal ikan
da puas tu kitorang menuju ke KFC untuk mengisi perut yang berbunyi..selesai makan keluar ke taman KLCC tu ..agak ramai oramg kat KLCC ni even hari jumaat pun..mereka ni tak kerja ke??

ooooo ade free konsert Girls Generation la.....

@ KFC


ok abis da....kat bawah ni adalah gambar yang disnap menggunakan kamera polaroid dan telah discan serta diedit oleh Ummi hehhee

via Polaroid

tia yang sengal 

entrance Aquaria KLCC

my love


Lots Of Love

17 April 2012

kotak yang sedap~~

video

nampak sedap kan?
ada x rasa macam nak makan kotak tu if  uoollss dapat gift cmni?
me?? errr no komen...hehehhe
maybe~~~~~

di akaun Youtube ummi, ada subscribe chanel RRCherryPie..
memang seronok tengok hasil tangan minah jepun ni...ermm x tau la minah or mamat tapi hasil kerja memang nampak macam minah ..hehehe

so pada sesape nak mengangakan mulut tatkala melihat si minah ni mendekorasikan benda2 alah dalam kotak dia tu, boleh lah tengok kat sini >> RRCherryPie
sebab ada macam2 lagi koleksi deco2 dalam tu..

yang uniknya memang nampak senang tapi ce kita try buat.......memang hahahhahampeh le.....

16 April 2012

.:: side income ::.

Alhamdulillah ~~
perniagaan online Ummi di Facebook LoveKhaalish Garage sudah pun habis kesemua stocknya..
thanks ye pada anda anda dan anda yang sudi melakukan barang Ummi ni ..

lepas ni dengan izin Allah swt , Ummi nak update pakaian baby dan kanak2...amacam ? ok x?
doakan ye rezeki kami dari Yang Maha Esa ini diberkati ~~

so pada sesiapa yang sudi nak keep update tentang LoveKhaalish Garage boleh lah click pada gambar di bawah ye ~~


gambar di atas adalah cover picture LoveKhaalish Garage buat masa ini..
logo rasmi belum ada lagi..
tengok lah..kalau ada rezeki Ummi akan usahakan..

header blog UmmiJournal....bertukar !!!

ini adalah header blog yang lama

dan yang ini adalah yang terbaru...


so...
apakah pendapat kalian ??

21 February 2012

resepi yang direquest oleh peminat ...

peminat la sangat kan ~~~~
bukan kedekut ilmu.....
bukan xnk bagi resepi...
cuma xreti la nak aja sebab saya pun main campak2 je..
x ikut sukatan pun...
hehehehhe ~~
so nak sgt resepi kan??
hah hamikkkk~~~~
ikut la sukatan sendiri ye ehehehe
nak masak ni kene ada instict yang kuat ahahahahha

BlackPepper Chicken Chop 


Bahan2 :-

5 KETUL AYAM 

2 LABU BAWANG BESAR 
1 BAWANG KECIL
1 KIUB AYAM KNORR
2 SUDU MADU 
* blend bahan2 ni then gaulkan sekata pada ayam and perapkan dalam 3/4 jam dlm peti ais.. 
 - selesai perap, bolehlah bakar ayam selama 1jam dan suhu 170darjah celcius
  * sebenarnya semua oven x sama...so ikut la suhu oven masing2 ye..
* lebihan perapan ayam tu simpan tau

SOS : 
BUTTER 
TEPUNG JAGUNG (bancuh dlm 1cawan air)
KIUB AYAM KNORR
SOS BLACKPEPPER / SERBUK PLACKPEPPER 
LEBIHAN PERAPAN AYAM 
CENDAWAN BUTANG

cairkan butter, masukkan bancuhan tepung jagung,kiub ayam,sos blackpepper dan lebihan perapan ayam dan cendawan butang..
* kalau saya, xmsuk garam sbb kiub ayam da masin 
* kalau nak tuang atas ayam terus pun boleh, kalau nak tapis dulu baru tuang atas atas ayam pun boleh....ikut suka ~~~

hidanglah dengan coleslaw , potato wedges and mashed potato....

MASHED POTATO

BAHAN2:-

KENTANG 
BUTTER 
SEDIKIT SERBUK LADA SULAH DAN SERBUK LADA HITAM 

rebus kentang sampai empuk, dah empuk tu, toskan air then letak balik atas api kasi air kentang tu betul2 kering..
masukkan butter, serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam then lenyek2 kan...
kepal2kan then susun atas pinggan...
senang kan?? ehehehe

SOS :
cairkan butter, masuk bancuhan tepung jagung, sedikit air, kiub ayam knorr dan sedikit serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam...

siap !!
sukatan2 dalam resepi ni bolehlah ikut naluri sendiri ye...
sebab saya pun xikut sangat sukatan ehehehe



06 February 2012

Siapa ??

Aku ini adalah diri-Mu
Cinta ini adalah cinta-Mu
Jiwa ini adalah jiwa-Mu
Rindu ini adalah rindu-Mu

Darah ini adalah darah-Mu
Tiada yang lain selain diri-Mu
Yang selalu ku puja
Ku sebut nama-Mu disetiap hembusan nafasku
Ku sebut nama-Mu

Dengan tangan-Mu aku menyentuh
Dengan kaki-Mu aku berjalan
Dengan mata-Mu aku melihat
Dengan telinga-Mu aku mendengar
Dengan lidah-Mu aku bicara
Dengan hati-Mu aku merasa


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

30 January 2012

traVelog Lah koNon ~~~

hahahha tajuk entry tak leh blah je~~
cuti di apply selama 7 hari da sudah diapproved..
nak tau ke mana lokasi pengambaran percutian bagi nak abiskan duit hari cuti tu??

jom jalan2 tengok gambar ~~

LOKASI : PADANG BESAR ( sile sebut padang besaQ )

jangan salah faham~~
semua bag plastik ni adalah kepunyaan Walid.......
seriously !!

senapang yang dibeli oleh uncle mizi
(mana tah boleh jumpa si dedor mizi ni kat sini !! )

ini je la barang yang dibeli kat Padang Besar ni...
ehehehehhe
alhamdulillah~~ Ummi Adam da dapat kawal nafsu shopping !!
ape yg dapat dilihat kat sana adalah.......harga baju2 lebih kurang je dgn harga KL..sebab time cuti sekolah kan..memang standart la penjual2 nak cekik darah..rezeki mereka...
kalau murah pun peralatan masak2 macam periuk kukus ke, toto ke...memang murah la~~

pengunjung2 dalam tu tak payah cakap la...memang ramai gile...parking pun susah gile nak dapat dan dinasihatkan beli la kipas tangan ataupun kalau malas  boleh beli kipas bateri cam gambar Adam kat atas tu....


abis membeli kitorang belah dari Padang Besar tu...(hurm...ini baru dipanggil membeli belah...)
kitorang pun balik tapi berpatah balik sebab nak amik gambar kat tepi ladang tebu ni...
wohhoooo luasnya ~~
inilah salah satu hasil utama Malaysia (pelik kenapa harga gula naik..hurm..)


kereta yang berkonvoi !!

LOKASI : TAMAN ULAR 

semua ular2 kat sini adalah sejenis makhluk yang pemalas....sume pakat tidur je...
yang paling peramah mesra rakyat adalah beruk2...

ular2 yang diawet
tengok boleh la derrr
lipas pun takut eheheheh

IZZATI + ADAM + SYIRA

MAK DARA DAN ANAK DARA 



LOKASI : MENARA PADI 
tempat ni adalah super best..x banyak gambar yang ambik kat sini ..
sebab????
Adam berak !! so kena pegi basuh berak dia dan terus duduk dalam kereta....cari air-cond >.<"
panasnya Kedah ni~~~
toilet terletak kat luar bangunan dan walaupun kena bayar tapi toilet die kotor ~~

yang belakang tu lukisan tau tapi nampak real !!

LOKASI : TAMAN DARUL AMAN 

tempat ni bes la kalau nak jalan2..
tapi kalau tak nak lenguh kaki dan basah di ketiak, sila JANGAN naik benda alah di bawah ni hehehhe

Walid and Tok Chik Adam

HAHAHHA belon yang merunsingkan Opah Adam

LOKASI : ZOO TAIPING 

wohooo penat gile weh jalan dalam ni..
untuk 1st time kena la berjalan kaki...tapi kalau 2nd time datang kene naik train yang jalan2 dalam zoo ni...
dekat 1 jam lebih kot nak abiskan pusing 1 zoo ni kalau jalan kaki ..

harga tiket 


ini je la Ummi beli ntuk diri sendiri selain Toto....
fridge magnet 
ok da setel ~~
Minggu ni Walid nak datang KL lagi dan Ummi and Walid plan nak naik Genting Highland pulak minggu ni hehehhe
bila da duduk jauh dengan suami, masa adalah satu peluang keemasan yang tidak boleh dibazirkan..so carilah apa2 aktiviti yang berfaedah untuk mengisi masa yang ada bersama keluarga ~~

lots of love~~