29 May 2011

.:: ReQueSt fRom WaLid ::.

Walid request kat Ummi nak makan Ayam Bakar..tapi rasanya kalau buat Ayam Panggang ala Kenny Rogers pun ok kot...So bahan2 dah disalin dari Internet..Ummi da terdelete la plak website tu..lupe nak setkan dalam favourite bar laptop ni..kalo x leh gak bagi link..nanti2 la Ummi cari..
Ni bahan2 yang siap disalin ...


Ni pulak Ummi reka sendiri untuk side dishes dia..ala2 Kenny Rogers jugak..


semangat x? erm..hari ni beli barang..balik nanti leh siapkan bahan2 perap..then esok da leh panggang untuk hidangan berbuka puasa....puasa ?? ye puasa....puasa ganti ler~~~

27 May 2011

.:: Yeay !! ::.


Kat entry ni Ummi ada cite yg Ummi teringin gile nak makan Ikea's Meatball ni..tapi ada prob lak then pihak Ikea tutup premis dorg buat sementara waktu...

Tapi jangan risau....premis tersebut telah pun dibuka balik secara rasminya pada 26/05/2011..
Dari carian Google, Ummi dapati ( wah ayat~~~) bahan mentah di Ikea ni dibekalkan oleh MacFood Service yang mana pembekal bahan mentah tersebut telah pun mendapat Sijil Halal dari Jakim seperti di bawah ni .....

so...apa lagi...plan Ummi dan aunty2 Adam akan disambung seperti biasa ~~~~ hehehehe jom cari date uuoollss~~~~~~

.:: sAyA + mErEkA = sAhAbAt ::.

gambar ni Ummi hantar untuk BFF Contest 2 yang diselia oleh EightDesign Boutique



26 May 2011

.:: iSLam dAn HukUm ::.

Assalamualaikum....
Islam itu mudah...tapi bukan untuk dipermudahkan..

Hari ni Ummi baca Metro..terpampang muka depan Metro tu gamba budak 3 tahun yang maut kena baham anjing...binatang ni kalau duk 1 kilometer dari Ummi pun Ummi da menggelabah..tapi kadang2 kalau tengah drive then tengok ada kepala anjing terjulur keluar dari kereta sebelah, eh cam cute la pulak anjing sekor ni..hehehe

Ringkasan berita tu :-
1. Nama mangsa : Mohd Raqib MOhd Rasli
2. Berumur 3 tahun
3. Kejadian di Ranau Sabah
4. Mangsa sebelum itu mesra bermain dengan anjing pelihraan bapa saudara ditemui kaku di dalam longkang dengan badan dipenuhi darah dan kesan gigitan.
5.Mendapat 50 jahitan
6. Maut selepas 16 jam mendapat rawatan di ICU.

So lepas je Ummi baca berita kat paper tu Ummi pun post kan kat Wall di FB
Aunty Ajie Adam pun komen kat post tu...
" x slh kan Islam bela anjing?Cuma kene rajin samak la"

ye ke?? Tak salah ke? Jom kite google...so hasil carian Ummi kat sumber ni..
ianya mengatakan :-

Pemeliharaan anjing sebagai hobi atau pet.

Penjelasannya boleh saja ditemui dalam kitab yang masyhur, alHalal wal Haram fil Islam oleh Prof Dr Yusof alQardhawi yang telah lama diterjemah dan beredar dalam pasaran.

Kata alQardhawi, hukum membela anjing sebagai pet (hobi) adalah haram, yakni diharamkan oleh RasuluLlah saw. Dalilnya: Dari Sufyan bin Abu Zuhair, bahawa Nabi saw bersabda,” Barangsiapa mmelihara anjing bukan utk menjaga ladang atau ternak, maka setiap hari pahalanya bekrurangan satu qirath.” [Bukhari-Muslim dan semua ahli hadith yg lain] Inilah juga pendapat majoriti madzhab, antaranya Syafi’iy, Hambali, Maliki dan Zahiri ( alMajmuu’, IX/234)

Antara alasan-alasan fuqaha’ seperti Ibn Hajar ialah:
1. Ia menakutkan jiran-jiran dan orang lalu lalang di luar rumah kita atau orang yg mengunjunginya
2. berkurangnya pahala kepada pemeliharanya
3. Keengganan Malaikat masuk rumah yang ada anjing
4. Ada anjing yang menjadi dari jelmaan anjing (anjing hitam pekat)
5. Tabi’at anjing yang suka menjilat dan kenajisan jilatan itu mungkin menyukarkan pemeliharanya. (al-Fath, X/395)

Ada pendapat yang mengatakan ia makruh sahaja kerana tiada larangan yang tegas dan lugas, demikian kata Ibn Abdil Barr (atTamhid, 14/221).

Kata al-Qardhawi, walaupun majoriti fuqaha’ mengatakan haram, hakikat sebenarnya Islam tidaklah melihat anjing dengan keras, kasar dan harus membunuhnya. Dalil: hadith Jabir ra, ” kalau bukan kerana anjing-anjing itu satu ummat di antara umat-umat yang lainnya, niscaya aku perintahkan membunuhnya. (HR atTermidzi dan Abu Daud, dinilai sahih oleh al-Albani dalam Ghayatul Maram)

Rumusan:

1. Berdasarkan dalil-dalil yang banyak, maka pemeliharaan anjing sebagai hobi adalah dilarang oleh RasuluLlah saw dengan berita-berita yang tidak menggembirakan kepada pemeliharanya.

2. Walaupun anjing ditegah menjadi hobi, Islam tidaklah bersikap keras kepada anjing jika ada keperluan seperti unit anjing di jabatan kepolisian, menjaga ternakan dan tanaman.





25 May 2011

.:: jaM rOsaK !! ::.

Kesian Ummi kan.....mengadu kat Walid, jam Ummi rosak..ingatkan kalau mengadu kot la Walid nak belikan Ummi jam..nampaknya kenalah beli sendiri....Walid cakap " memang patut pun rosah,letak pun merata..."

oh..ok fine !!

arini jugak Ummi pegi beli jam...Adam teman Ummi ek Adam......

Ummi nak beli design ni ~~~mintak2 harga dia x mahal sangat....tapi Baby-G hitam tu ada kemungkinan harganya mahal kot..

23 May 2011

.:: uMMi tAk nGidaM~~teRiNgiN je ::.


Ummi teringin nak makan Meatballs kat Ikea nih..teringin ok....bukan ngidam...Adam ckp dia tak nak adik lagi..hahhaa~~~~

so da baik punye plan dengan Aunty Ajai,Syue,Ajie and Nieda kat FB..punya la teringin sangat ummi pun try search page Ikea Meatballs ni..da jumpa then Ummi nampak notis seperti di bawah ~~~~


erm malas nak komen ape2..sebab kita bukan orang bijak pandai..Ummi kalau pasal hala haram pasal makan ni selalu refer kat Halal Jakim..senang...x payah nak dengar cakap orang..

dalam notis ni pihak Ikea terangkan yang pihak Ikea dengan kerjasama masjid sedang menjalankan proses samak / penyucian keatas keseluruhan perkakas dan peralatan perkhidmatan makanan. Ini disebabkan ada keraguan ke atas sijil Halal keatas salah satu pembekal dorang.

So, pihak Ikea tak mention pulak yang Meatballs dia tak halal...yang di-highlight kat dalam notis tu adalah pembekal dia..so better jangan la post komen yang leh mewujudkan fitnah .... kalo rasa was2 jangan la makan...ape susah??

so sekarang ni nak dinner kat mana ???

22 May 2011

.:: 1 MiNgGu mEnTerNak LeMak ::.

Actly tajuk entry ni serupa macam cik EpaL yg super cute tuh...tapi cik Epal pnye menternak lemak mmg gile hardcore !!! so dibawah adalah rentetan penternakan lemak yang diselia oleh Ummi...Walid yang sedang berusaha mewujudkan 6-pack nye tuh kadang2 terlupa jugak hal diet2 nih.....

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Penternakan pertama di NSK Selayang

Khamis aritu Opah Adam mintak anta gi NSK...nak beli
barang2 untuk buat Mee Rebus yang popular di gerai haram PPR Batu Muda..sesape nak merasa Mee Rebus tersebut boleh la singgah ye...bole
h buat special request tau..Ummi kalau pergi sana ofcoz Ummi akan request tulang n telur rebus 2 biji..ahaha sekian terima kasih...
so sementera Ummi and Walid and Adam tunggu Opah and MakNgah and Maksu membeli belah di dalam NSK tu, kitorg pun singgah la kat kedai makan tepi NSK tu....



ni Walid punye..Bihun Sup...Walid cakap not bad jugak rasa dia..tapi banyak sgt bihun die..


Ini Ummi pnye...Chicken Burger With Cheese + Hotdog ....mayonis lebih ye bang....x payah la nak membezakan menu antara Ummi and Walid....Ummi ni bukan diet..so hentam je la..kata nak ternak lemak....

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Penternakan ke-2 di Big Apple Jaya Jusco Au2 Keramat


weeee~~ ini memang ummi's favourite !!

ok fine !! adam's favourite jugak...tapi x boleh makan banyak2 ye....sikit suda~~

ummi punye jugak....ice chocolate yummy~~~~

Adam~~~~ it's mine ok...ish !!

Erm....kalo da tgk mana2 menu yang agak2 healthy tu,jgn la tnya sape pnye.......Apple Tea..erm Ummi rasa ckit ..sedap + wangi....

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kejadian ke-3 berlaku di Ani Sup Utara Ampang Waterfront

Milo tabur ~~~~~~ wahahaha kat rumah ratah milo...kat kedai pun leh ratah jugak...hehe


Kak Ani Sup Utara !! akak ni cam x ikhlas je nak bagi saya makan....saya bayar la kak....napa ayam akak tu saya tengok macam tak cukup zat je.....

tak pe la kak....mintak tambah lagi seketul ayam....terima kasih ye kak....sayang akak !!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ok..da abis nak cite pasal makan2 ni....cite kat cni pun da rasa cam kenyang.....lepas je makan kat Ampang Waterfront Ummi ajak Walid gi Ampang point..saja bawak Adam jalan2 kat kedai buku.....so adam as ussual, dahi still berkerut bila suruh bukak buku..

cantik la kasut awak...high cut tu....saya nak pinjam...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Ummi sedang bermuka-buku sementara tunggu Adam bangun dari tidur...penat sangat rupa tidur Adam tu...macam die yang drive dari Ampang Point ke rumah....sekali Opah Adam upload gambar Pak Lang Adam....honestly and sejujur jujur jujur jujurnya~~
Ummi rasa nak muntah !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


20 May 2011

.:: PrE-oRdeR LoveKhaalish Garage Kidz Wear ::.

Product Code:PEH32332
Weight:150g
Price:RM 38.00

Product Details
Material: Cotton

Color : Green,White

(Suitable for children aged 1-6 years)

Size: Chest: Hips: Length:
5# 20CM 29CM 26CM
7# 21CM 30CM 27CM
9# 23CM 32CM 28CM
11# 23CM 32CM 29CM

Product Code:PEH32265
Weight:150g
Price:RM 43.50

Product Details
Material: Cotton

Color : Black,Dark Green

(Suitable for children aged 1-6 years)

Size: Chest: Hips: Length:
5# 20CM 28CM 24CM
7# 22CM 29CM 26CM
9# 23CM 31CM 28CM
11# 25CM 32CM 29CM

Product Code:PEH15055
Weight:150g
Price:
RM 44.00

Product Details
Material: Cotton

Size: Chest: Length: Width:
5# 29CM 39CM 25CM
7# 31CM 43CM 26CM
9# 33CM 45CM 27CM
11# 34CM 47CM 29CM

(Suitable for children aged 1-6 years)

Product Code:PEH15015
Weight:150g
Color:White
Price:RM 39.00

Product Details
Material: Cotton

Size: Chest: Length: Width:
5# 29CM 40CM 25CM
7# 30CM 43CM 26CM
9# 32CM 46CM 27CM
11# 33CM 48CM 28CM
13# 34CM 50CM 28CM

(Suitable for children aged 1-6 years)
Product Code:PEH201033
Weight:150g
Color:Pink
Price:RM 42.50
Product Details

Material: Cotton
Product Measurement
(Suitable for children aged 1-6 years)

Size: Chest: Length: Width:
5Y 28CM 47CM 22CM
7Y 29CM 51CM 22CM
9Y 29CM 54CM 23CM
11Y 31CM 57CM 24CM
13Y 32CM 60CM 27CM
Product Code:PEH98307
Weight:150g
Price:RM 41.50

Product Details
Material: Cotton

Color : Blue, coffee

(Suitable for children aged 1-6 years)

Size: Chest: Length: Width:
5# 29CM 50CM 23CM
7# 30CM 53CM 24CM
9# 32CM 55CM 25CM
11# 33CM 57CM 26CM
Product Code:PEH13436
Weight:150g
Color:Shown As Picture
Part:Dress
Price:RM 42.50

Product Details
Material: Cotton

Product Measurement

Size: Chest: Length:
5# 32CM 43CM
7# 33CM 48CM
9# 35CM 49CM
11# 39CM 52CM
13# 39CM 54CM
Product Code:PEH0316
Weight:150g
Price:RM 39.00
Product Details

Material: Cotton+Gauze
Product Measurement

Color :Brown

(Suitable for children aged 1-6 years)

Size: Chest: Length:
3# 21CM 25CM
5# 22CM 26CM
7# 23CM 27CM
9# 25CM 28CM
11# 26CM 30CM

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

CLOSE DATE : 29 MAY 2011

ETA : 10 JUNE 2011

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

18 May 2011

.:: c0nTesT Happy BiRthDaY aiDiD ::.


Muhammad Adam Khaalish Bin Muhammad Fadzly
DOB : 02/03/2010

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Entry ni adalah untuk contest kat blog aidazaki.blogspot.com
dan ini merupakan 1st contest yang Ummi join...maybe lepas ni Ummi lak nak wat Giveaway cam ni..cam bes je kan??
So hopefully adalah rezeki nak menang contest ni...hadiah dia sangat menarik hati ok...ni hadiah dia.....kat rumah pun bukan ada lagi benda alah ni...cool ha~~~~

15 May 2011

.:: WaLid's biRthday ::.

weee.....menjadi rupanya plan Ummi untuk birthday Walid tahun ni...hehe suke suke suke.....pagi2 lagi kita da kuar kan Adam kan? breakfast kat Old Town White Coffee...yummy2...msg Walid bgtau nak kuar breakfast tapi niat sebenar nak kemas bonet kereta yang macam tongkang yang nyaris nak pecah...tak pecah lagi,kira ok lg what???

Adam menyumbat eh silap menikmati butter kaya steam bread..sedap kan?? Adam, ape yg x sedap???

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Then jam 1300hrs Walid balik dari kerja Ummi terus siap ajak Walid kuar lunch....Destinasi yang dituju adalah Jusco AU2..Ummi suruh Walid parking kereta kat tempat x banyak kereta sangat....nasib parking pun banyak kosong.. So bermulalah detik-detik kezutan yang dinanti.....Ummi mintak Walid amik stroller Adam kat bonet kereta....Walid pun bukak bonet...da terang2 da nampak kek n kotak dalam bonet kan? leh lak tanya..mana stroller Adam?? suami ku suami ku....kita ni ingatkan dia nak buat muka terkejut ke tgk kek kat dalam kereta....tapi rupanya Walid punya reaction agak lambat sikit....di bawah adalah rakaman kezutan yang berlaku hehehehehe....Love You So Much Sayang !!!!!

video
ini rupa kek tipu tu....cam real kan....beli kat Living Cabin..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`~
Da abis dah segmen nak tkejut2 nih....perut lapar....jom makan....so Ummi belanja Walid Kenny Rogers...da lama tak makan.....memang kenyang btol....Menu kat Kenny's ni nampak cam berat je kan ...tapi still berkhasiat bcoz most of menu dia tak pakai minyak...panggang and ada yang bakar....ok la..sesuai dengan Walid yang sedang membentuk 6pack ABS-nye (tangan di dada,mata ke atas )..


ini Walid punya~~~~
ini Ummi punye....cuba tengok perbezaan pilihan side d
ishes Ummi & Walid...sangat berbeza kan?? ahahaha but,who's care??

Walid yang x lekang dgn Mp3 selit telinganya....time ni kat playground dalam Jusco tu....Ummi plan nak pergi karaoke..tapi Walid tak nak....alasan kenyang...huh ~~ckp je la takut pancit....

birthday boy with baby boy....baby ke??
Sweet Ummi with Not-2-Little-Naughty-Boy
.::Walid love Adam love Ummi ::.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

oopsss !! hampir terlupa...thanks a lot dear Kazi......sebab sudi meluangkan masa dengan aku jumaat hari tu...sorry terpaksa suruh ko jalan kaki kat kedai mamak tu menuju ke LRT..bukan ape,ko kan nak kurus, so itu adalah salah satu cara untuk membantu ko ke arah itu...ahaha but, please keep in your mind apa yang akak gelang ampang point tu cakap kat pasal aku ye.......Big full Stop .

10 May 2011

.:: bUcKeT LisT ::.


Asalamualaikum.....selamat bekerja di hari selasa...lambatnya nak hari jumaat...erk? kenapa harijumaat? sebab selepas jumaat hari sabtu and ahad hehehe....suke suke suke......mongok kan?
ada beberapa benda Ummi nak beli dalam bulan May & Jun ni...harap2 semuanya Ummi dapat la...calon-calonnya ialah....Hahah gile suspen~~~~

1. Novel dari my favourite authors Ramlie Awang Murshid & Siti Rosmizah. seronoknya tengok buku ni da ada kat MPH aritu...x sabar nak beli........ko tunggu~~~ ko tunggu ~~~ ehehhe seram x?? gile x seram uoollss~~
Price : RM 35.90 ( 7 Hari Mencintaiku )
RM 22.00 ( Sutera Bidadari )

p/s : 12/05/2011 > Ummi ngan aunty Ajie pegi Popular Ampang Point...Staff kat situ bgtau RAM pnye novel tu x sampai lagi & Siti Rosmizah's Novel tu da abis !!!! apahal cepat sgt abis???

2. benda alah yang leh selit kat telinga ni da post kat entry sebelum ni ...nak beli untuk En.Suami a.k.a Walid Adam untuk hadiah hari jadi 13 May ni....suami ku sudah tua hehe..tapi xpe..isterimu tetap maintain muda oke..hope Walid will love it..
Price : RM 299.00
p/s : ok..it's done..tapi beli colour putih....cantik~~

3. brown inner neck ni da diorder kat cik nanaislamioparadise...akan amik sebelum minggu depan..jangan marah ye cik Nana.....Nana ni Ummi punye kawan ye Adam..nanti kalau jumpe aunty Nana cium tangan tau...jangan tarik tudung aunty Nana macam yang Ummi ajar dulu tu...tu dulu..sekarang Ummi banyak dosa dengan aunty Nana....so kita hold dulu yang tarik2 tudung tu ye Adam..
Price : RM 20.00
p/s : done!! tp hutang dulu ye cik Nana...

4. ni pun inner neck jugak...tp versi kain denim and ade corak2....da order kat cik ika@radiusite...dalam masa 24jam Ummi bayar ye...ape? Walid nak bayarkan?? xpayah la..x payah la....(kepala angguk) uiks?bole?? ahaha
Price : RM 29.00

5. Ni bag yang Ummi nak beli kat supplier Ummi...cantik kan bag ni..nak jual kat Blog Garage Ummi tapi cam mahal la pulak...harga kat supplier pun leh tahan jugak...so Ummi rasa Ummi nak beli untuk diri sendiri la dulu ok...
Price : RM 45.00

so setakat ini je dulu..makin banyak list, makin banyak duit nak keluar....uuwaaa~~~ namo sedih2......bukan beli benda bukan2 pun......
so total harga kesemuanya sekali adalah ~~~~~RM 450 !!
sekian terima kasih...





09 May 2011

.:: wALid BirtHdaY GifT ::.

Ummi berani masukkan entry nih sebab tau Walid xkan bukak Blog Ummi ni melainkan kalau Ummi yang suruh ehhe....aritu pergi Ampang Point sementara Ummi n Adam jadi ulat buku kat MPH, Walid try usha2 kedai Sony sebelah kedai buku tu.. Balik dari MPH, Walid tunjuk satu benda alah ni..leh selit2 kat telinga...so time tu la Ummi terpikir nak belikan Walid Adam benda alah ni as a bithday gift jumaat nih...so Ummi tanya Walid suke kaler ape? Then Walid cakap benda ni mahal tapi Walid suka colour hitam....poyo je kan Walid....selepas di google Ummi baru dapat nama saintifik dia iaitu 2GB W Series MP3 WALKMAN BY SONY..so maybe this coming thursday Ummi nak g Ampang Point dengan aunty Ajie Adam.....tapi sekarang tgh pikir nak bagi alasan apa kat Walid sebab nak balik lambat nih....tak kan nak bgtau Ummi nak keluar nak beli hadiah Walid.....Gile??

06 May 2011

.:: 2Nd ANniVerSaRy ::.


Our 2nd Anniversary @ 02 may 2011.....time ni ada kat kampung....so xde yang special....tapi sebelum balik kampung Ummi sempat siapkan benda alah ni....handmade by myself ok~~~ khas untuk Walid.....Ummi x lupa cinta hati Ummi.....mesti ada dia sekali....siap jeling2 lagi die kat Walid...Adam~~Adam....

13 May ni pulak birthday walid...Ummi tak decide lagi nak bagi ape....waktu da suntuk gile nih....tapi dalam kepala memang la macam2 nak bibagi....sume ongkosnya tu....cukup ka enggak??? huh? bahasa apakah ini?
Current Activity Walid & Adam while Ummi is stuck inFront this Mr.Lappy:-

Walid : Sedang bertungkus lumus membentuk 6 pack Abs-nye........Good Luck sayang ~~
Adam Khaalish : Kacau Walid yang sedang bertungkus lumus..ok~~ orang pumping pun die pun sibuk nak pumping....tp yang turun, kepala je la hehhe~~

BiG Hug For Both Of You !!