30 December 2011

MyKhalish.com - Year End Giveaway


ini giveaway yang 1st Ummi join...

memang Ummi selalu update Blog My Khalish ni...
macam mana Ummi boleh terperangkap kat Blog nih ??
hehehe semuanya bermula bila Ummi blogwalking cari pasal Popcorn Garret so dari situ lah Ummi da terpaut hati kat Blog Akak ni....
jom singgah ke entry tu....

pagi tadi masuk kerja terus mengadap Mr.Lappy..
ehhhh akak ni buat GA la...
nasib sempat lagi nak join hehhehe

kebetulan Ummi memang baru nak minat kumpul Fridge Magnet ni..
tapi berapa bijik je ade terlekat kat peti ais...dari oberrrsea lom ade lagi...

ohh pada uoollss yang nak join boleh la click banner di atas tu ye...
then uoollss boleh ikut step2 yang diberitahu...

mana tau,  tuah nama si Adam Khaalish tu yang sama dengan blog akak ni, menang pulak GA ni...hehhe aminnnn~~

29 December 2011

Review Jujur : Download Ombak Rindu Full Movie.....Yeay ~~~

Salam Sejahtera People !!

even dua kali sudah ku tengok cerita ni , tapi akan ku download jugak...
ehehehhe

pulak tu, harini broadband Maxis ni berbuat baik pula dengan tuannya...
i lap u lah beruk ban ~~~~

pasni leh la Ummi main play pause play pause replay balik mana scene2 yang menarik hati ehehehehe

ada beberapa dialog Ombak Rindu yang Ummi suka dan masih terngiang2 kat telinga ni...

sebenarnya banyak jugak kelemahan dalam citer ni yang mana x payah la Ummi cerita kan kat sini sebab uoollss pun gerenti da baca and dengar kan....

tapi tak kisah la...kalau uoollss nak best pergi le beli novel tulisan Fauziah Ashari ni...kalau malas membaca, boleh download cerita ni dan jangan la nak mengkritik men-vavi-buta hasil titik peluh orang....uoollss kritik x dapat apa...tapi dorang da untung juta2....

pada yang nak membaca tu make sure baca ketiga2 novel ni dan uoollss boleh tengok yang si Mila tu adalah sangat jahat ok...jahat dari dalam movie tu...




pada yang nak download full movie Ombak Rindu ni boleh lah click link di bawah ye~~~~



* SEBELUM TU MAKE SURE UOOLLSS DOWNLOAD LA DULU REALPLAYER SEBELUM NAK DOWNLOAD TU YE...

27 December 2011

Testing Post Entry Via Blackberry

Testing2 123 !! Cubaan 123 ...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone


**************************************************

hehehhe post diatas ni dibuat baru je kejap tadi...pakai Blackberry je..
so pasni senang la...x payah da nak bukak laptop baru nak update blog kan....

nak tau cara2 nya ???

1. setting dulu dalam Blog kamu ye....

dashboard > settings > email&mobile > posting option > letak la apa2 nama2 yang uoollsss nak letak..contoh : nissairna.journalummi@blogger.com > save 

2. Blackberry Smartphone

Contacts > save email tadi > compose email > send !!

nanti kan bile update blog keluar la sign bawah update entry tu word nih > Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

cool x?? hehehhehehe

26 December 2011

Review Jujur : Safi Rania Gold


ok ni bukan iklan berbayar ye
dan model gambar di atas ni pun x dibayar ahahahahaha

awal bulan aritu saja melaburkan duit gaji yang masih berbaki kepada produk ni..
bukan la niat nak ubah muka macam Rozita Che Wan tau...
sebelum ni Ummi pakai Safi biasa je...yang putih tu..so xde la teragak2 sangat nak try Safi Rania Gold ni...
dia ada banyak sebenarnya...tapi Ummi cuma amik set siang ni je...
dalam ni ada Scrub + Toner + Serum..then Ummi tambah pencuci muka...

mengikut kata jurujual Safi Rania Gold ni, serum tu elok campur sikit time kita cuci muka or pakai scrub tu...
so buat masa ni, Ummi ikut je saranan akak tu...
maybe pasni Ummi nak try pakai sebelum tidur...


tunggukan hasilnya selepas dua minggu ye ~~~

pesanan di kaki entry : kalau ada sesiapa yang terbaca entry ni boleh la  tinggalkan testimoni anda  kalau  anda pengguna setia   Safi Rania Gold ni ye.....

Updated : Sejak post ni tahun 2011 sampai sekarang 2017, Alhamdulillah muka okay sangat sampai la tetiba rasa bosan and nak tukar ke Mary Kay set Timewise

20 December 2011

Review Jujur : Kaki Novel

tak ada la nak di-review kan sangat..
hehehe
saja nak kasi tunjuk koleksi2 novel Ramlee Awang Murshid yang daku miliki...

selalu jugak mengupdate pasal penulis ni...
boleh tengok kat website rasmi beliau di KELAB RAM

inilah koleksi-koleksi novel beliau yang Ummi ada.....
uisssh rasa kagum sebentar...
camna boleh abis baca semua nih ??

sebenarnya tak semua novel beliau Ummi ada...
yang tak ada macam  Rahsia Perindu ( ada orang pinjam tak bagi balik !! ), Satu Janji ( ini novel pertama beliau yang Ummi pinjam dari kawan dan seterusnya menjurus kepada pembelian novel2 dibawah ehhehe :P ), Personal Justice ( ni novel lama nih )

yang paling latest novel tajuk Fiksyen 302..
da direserved semalam dekat Pustaka Mukmin Ampang...da called Popular dengan MPH tapi dua2 bagitau novel ni tak masuk store lagi.....so arini mahu pergi amik kat Pustaka Mukmin !! Yeay ~~ Siap da warning Walid Adam yag kena bagi Ummi baca dulu hehhee 

tak sabar mahu baca ~~~~
novel2 Ramlee Awang Murshid ni ada dua cerita yang berkesinambungan....
macam dulu asik nak tunggu sambungan dia je tapi sekarang da boleh beli sekali...
kiranya setiap cerita yang bersambung2 tu da dijadikan satu buku...
boleh lah tempah kat SINI ye....

Trinovel Tombiruo
Epik Lengkap Laksamana Sunan


***********************************************************

ok penulis kedua yang dapat menambat hati Ummi ni adalah Siti Rosmizah 
memang ditunggu-tunggu Siti Rosmizah punya novel terbaru tapi tak jugak ada....lambatnye ~~~~
pernah masuk dalam bucketlist Ummi tau novel dia..boleh tengok kat SINI 
setakat ni Siti Rosmizah ada 4 novel je....hah ?? kenapa ada 3 novel je kat bawah ni?? oo jangan la rasa terkejut sangat ye Ummi Adam....Novel Andai Itu Takdirnya tu da dihilangkan oleh Cik Sue kita dengan tidak sengaja katanya....
* kantoi kan ko sue, baca buku aku pastu letak merata ~~
tapi x pe sebab Cik Sue kita da janji nak ganti balik ...yang penting dengan yang baru...weeeee ~~~ 

punca Ummi terjerumus membaca semua novel2 Siti Rosmizah start dari novel Andai Itu Takdirnya...memang sedih gile babeng cerita tuh ~~

so pada uoolllsss yang nak tahu perkembangan Siti Rosmizah ni boleh la menjengah ke Muka Buku beliau ye....

4 - 1 = 3
 ***************************************************

kat bawah ni novel2 lain yang ada dalam simpanan Ummi....
sebenarnya boleh kata dah berpuluh2 novel yang Ummi pernah baca tapi semua tu pinjam time sekolah dulu sekarang memang da tak beli novel da kecuali kalau penulisnya Ramlee Awang Murshid dan Siti Rosmizah ~~ ehehehe

itu je le...
sekian babai ~~~~~

19 December 2011

1sT timE raSa aPa itU ..... trAumA

wuhuuuu
ok memang sebelum ni x penah lagi rasakan satu perasaan macam ni..

semalam balik dari Batu Gajah Perak dalam pukul 12tgh malam..
time drive kepala otak memang ingat katil je..
tapi bila sampai rumah ..hampeh !! x boleh tido weh~~

then bukak la lampu kat ruang tamu rumah
tp still jugak x boleh tidur..

so hati ni terkumat kamit zikir2 kepada DIA
minta ditenangkan hati kecik ni..
baru lah boleh lelap, itupun x tau pukul berapa..

punca2 aku mengalami perasaan di atas adalah sebab insan-insan yang rajin bekerja di tengah2 malam mengunjungi rumah aku malam jumaat lepas..

pagi tu Walid Adam bangun pagi nak solat subuh..
cari handphone dia x jumpa..
cari da ni 1 rumah sekali baru perasan bag kerja Walid pun tak ade...
rupanya kitorang tak mangga pintu gate rumah..cuma selak pintu depan je..
so insan2 yang buat overtime tu da kopak kitorg punya cermin sebelah pintu tu dan dengan selamba membuka selak pintu tu...
haish ~~

barang2 yang hilang cuma bag kerja Walid, handphone Walid dan jam tangan daku pemberian Walid Adam !! sampai hati kau wahai pencurik !! jam pompuan pun nak amik ~~ tapi kan...betul2 sebelah bag kerja Walid Adam tu ada bag laptop yang dalamnya ada laptop dan purse tapi elok je terletak bag tu x diusik...maybe dorg x reti pakai laptop kot....

sebenarnya kan...dalam pukul 0400hrs tu Adam ada bangun tau...dia nangis memang lain macam..so da pujuk2 dia dekat 10minit baru la bangun buat susu dia...so rasanya maybe time Adam nangis tu pencurik tu still ada dalam rumah then kelam kabut keluar so dats why selamat bag laptop tu...

so selepas direnung kejadian di atas saya dan Walid Adam cuma berserah dan pasrah !!
sebab dah dikata....
لا حول ولاقوة إلا بالله
So kalau ini semua kehendak DIA..

kenalah redha kan..

sebabnya?? 
1. tak pernah lagi Walid Adam letak handphone jauh dari dia..mesti bawak ke bilik kalau nak tido...
2. setiap malam mesti Walid Adam akan periksa pintu gate tu bermangga atau tak ..
3. Jam tu memang Ummi suke letak merata wahahahaha ~~

hurm ~~ so kalau DIA da bekehendak macam tu, so jadilah ~~

 tapi Alhamdulillah ..kitorang x ada apa2..
so pagi lepas kejadian tu masuk kerja terus buat report polis ..
selalu buat 457 untuk orang lain..kali ni buat 457 untuk diri sendiri...

apa tu 457 ?? haaa nanti kita cerita next entry ek.. 
so kesimpulannya ~~~ kuncilah segala pintu di rumah tu ye..

malam ni mintak2 senang la nak tidur ~~~

s

16 December 2011

perTeMuan seLepas 8 taHun ~~

10 Disember 2011
Lokasi : Flat Sri Kota Bandar Tun Razak 

wuhuuuuu da dekat 8 tahun da baru la kitorg jumpa balik...
actly kitorang ni bekas pelatih PLKN siri 2/2004
yang mana kami lahir pada tahun 1986

tahun tu aku lupe..ye la tu kot..
ni kira reunion la ni...

emma ME wani g-jie
me and emma
with emma and g-jie
emma ME wani anum 



kitorang kat PLKN dulu digelar Bonzai Team....tapi uoollss boleh tengok kan sape yang bergelar Bonzai tu,...hehehhehe

tapi kan...lepas 8 tahun ni bila tengok balik muka sorang2...sorang pun x berubah kecuali si baju biru bertudung tu !!!

Like sangat dis picture !!!
kad kawin ni paling menarik hati......sweet kan ??


congrats beb ~~
selamat datang ke alam kekeluargaan
cepat2 bagi Adam kawan tau ~~



14 December 2011

entry ini akan buat uuoollss rasa lapar !!

ok~~ tajuk entry tu da siap2 bagi warning ok !!

ini adalah rentetan jadual pemakanan Ummi dan Walid pada minggu ini ..

*
time ni dinner with Walid je without 
our lovely Adam Khaalish !! memang x bes la makan berdua je..

Lokasi : Medan Selera Bukit Indah Ampang 

Ayam Penyet !!

Sate Ayam ~~
*
dinner kali ni ada Adam !!
time ni baru balik dari ambil Adam kat rumah Opah Adam..
rindunya x tau nak cakap la...
padahal 1 hari je tak tidur bertiga ~~

Lokasi : Al-Azmi Bandar Baru Sentul

makanan kat sini memang sedap2 belaka...
tapi bab layanan~~~ hampeh !!
mungkin pelayan2 kat situ kene lah diajar
tentang customer servis...

sebabnye?? time amik order kene lah greeting customer dengan berhemah...
pastu kita yang nak order ni kene lah dibagi masa kan nak dipikir nak makan kan..
boleh pulak sorang pelayan yang berpewatakan wanita melayu terakhir tapi suara?? (auwww terkejut mak !!) yang mana beliau telah bertindak menggeleng2kan kepala sambil mulut muncung sedepa pastu siap ade bunyi berdecit lagi...
eh??? aku bayar la nak makan sini !! bukan mintak ko bayar !!
da la amik order salah..

tapi muka si pengorder ni tetap senyum ~~ 
makanan da sampai, makan je le....

Chicken Chop With Brown Sos

Chicken Chop With Mushroom Sos
 *
 *

Garret Popcorn !!
Ayah Uda Adam beli kat KLCC
requested from Ummi ehehehehe

semalam blogwalking kat blog sorang akak ni ..
ada lak satu entry dia buat pasal popcorn ni..
so semangat berkobar2 nih nak merasa..
thanks ye Ayah Uda ..

harga sepeket beso ni RM 26 !!

bertih jagung yang gebu2

lebihan dari dalam pack 

Garret Popcorn tissue yang kelasssss

Caramel Popcorn 

so berbaloi la harganya tu sebabnya benda alah ni memang super banyak 
so kalau nak sekali hadap memang muntah la..

agaknya boleh tahan seminggu kot..
Caramel Popcorn ni sangat2 manis..

ohh pada anda2 di luar sana yang nak tahu tentang harga popcorn ni boleh tengok kat bawah ni..
sebab harga dia berlainan mengikut flavour2 yang ada..

kredit : themummysya

so sekian sahaja entry ummijournal tentang makanan !!
lapar x ? lapar x ?


12 December 2011

owl OWL owl OWL


semalam saja la jenjalan menyinggah kat internet ni nak tengok update2 blog para blogger Malaysia...

so kebanyakkannya mengupdate entry tentang natang ni..

trend pakai rantai burung hantu

Malaysians ni biasa la...bila satu2 benda tu dijadikan trend semasa, time tu jugak la akan dipertikaikan benda alah yang dijadikan trend tu...

sama juga dalam permakaian shawl ala2 hana tajima & yuna...bila da elok menutup mahkota di kepala tu dikatakan pula pemakaian shawl seperti sister di gereja...huh ?? xpaham aku !!

so berbalik kepada entry2 di blog2 yang berentrykan " Haram Pakai Rantai Burung Hantu "...
aku agak tertarik sebenarnya dengan komen2 yang ada di bawah setiap entry tu...jom tengok !!

freemason level 69 said...
Bab yang pasal ukiran menyerupai benda hidup tu mmg aku setuju. Haram. Tapi pasal freemason tu aku tak berapa setuju. Jangan terlalu paranaoid takut nanti semua benda jadi kat dunia ni kita nak kaitkan dengan freemason. Kita nak jadi kan freemason ni sebagai kambing hitam. Nanti akan ada golongan islam yang akan berfikir buat apa nak belajar tinggi2 ni semua ilmu freemason, zionis dan etc kan dah merugikan orang islam. Back to basic. Percaya kepada ALLAH. Bukan percaya kepada freemason. Percayalah ada kuasa lagi besar dari freemason and the geng. Ada ALLAH. Bukan nak hentam penulisan kau. Tapi cara kau tulis macam dah nak besarkan freemason. Betul wujud ke tidak pun kita tak tahu. Tapi kita pasti ALLAH itu wujud. Patutnya sebab utama tak boleh pakai rantai ni sebab ukiran menyerupai benda hidup, bukan sebab freemason gunung burung hantu dalam ritual sembah dajal
Anonymous said...
typical MALAY minded.
back to basic, it's only a bird.
pegi study balik ea dik.. tak payah nak haruk pikuk sangat pasal freemason ni. yang 5 waktu tu tegakkan dulu.

Anonymous said...
#Meleis dengan paranoia mereka. Its a bird if you want it to be. Its "Freemason" if only YOU want it to be

Eh tolong la, dah boleh hapuskan semua burung hantu dalam negara nih. Kan lambang "Freemason" kau kan? Dah boleh haramkan penggunaan jangka lukis, sbb die berbentuk triangle sama macam "Freemason" kau kan?

KAU DAH BOLEH BUANG BLOG KAU, SEBAB BLOGGER JUGA BUATAN YAHUDI, DAN SEMESTINYA KAU PUN NAK BOIKOT YAHUDI KAN?

Aku suma nak tolong bangsa aku jek.

miszz mona said...
tengs fer information..

islam terapkan nawaitu.. niat..

jd niat hati manusia sape pon taleyh bace right kcuali DIA.. 

teguran perlukan care atau isi yg btol bg mengelak persefahaman..

btw, tengs tok nsihat

TheBentPencil said...
Setahu saya dalam Islam loket berlambangkan haiwan seperti merak, burung hantu, harimau dan ikan (semua agak popular sekarang) tidak boleh dipakai. Setakat itu sajalah. 

Tetapi nak mengaitkannya dengan Freemason nampaknya membuatkan anda kelihatan agak paranoid.

Azlan Ismail said...
ehem. sebelum bebel bebel pasal natang Owl ni, baik korang tutup dulu aurat2 korang kat gambar ni.
kan tak manis. dok sebok2 pasal2 agama, hang punya aurat tu letak mana. kuikuikui

Anonymous said...
ini bukan isu pasal freemason ke..bayarmason ke. Artikel ni nk menyedarkan ORANG ISLAM yg pakai perhiasan menyerupai makhluk ALLAH. Tak kisahlah loket tu bentuk owl ke,kambing ke,cicak ke,tapir ke....kalau dh menyerupai Makhluk citaan Allah tu maknanya HARAM la. Tapi kalau sape2 nk peluk cium yg betul punya (bukan brg perhiasan yg dicipta manusia tu),takde masalah...tak HARAM pun...boleh je belai2 owl tu,nk letak atas kepala pun boleh.
Anonymous said...
Jangan terlalu mudah untuk jatuhkan hukum HARAM terhadap sesuatu benda. jangan main main dengan hukum Allah. ni cuma propaganda Yahudi untuk memberi was was dalam hati kita. sedarkah kita bahawa was was juga merupakan penyakit hati yang berbahaya.

**********************************************

malas la nak cite panjang...

yang penting....bagi aku >> 

ianya HARAM dipakai bukan sebab freemason ke bayarmason ke...tapi HARAM sebab memang udah dibagitahu yang ISLAM melarang segala bentuk perhiasan yang berunsur makhluk bernyawa....


11 December 2011

BertUdunG baWaL

ohhh ni bukan la nak mengkritik atau ape2 yang bersangkut paut dengan jiwa para2 pengomen tegar rakyat Malaysia masa kini...

sebabnya ada antara di luar sana berfikiran memandang serong terhadap insan2 yang gila shawl , pashmina dan lain2 fesyen hijab yang sewaktu dengannya..

sebenarnya, pakai la tudung jenis apa sekali pun, nak keluar pakai tudung saji pun x salah sebenarnya...cuma nak dengan x nak je....asalkan menutup mahkota di kepala kamu,kamu dan kamu itu....lilitlah macam mana sekalipun...asalkan menutup..

so jangan lah mencari salah orang lain kalau kamu tak suka pakai tudug jenis lilit2 ni....

sebenarnya trend pashmina/shawl ni da lama da..dan umat2 Islam di Malaysia ni baru terbuka mindanya tentang hijab...so tak salah lah kalau nak di show off kan penampilan mereka..kalau dulu, ade nak tengok model2 berhijab?? baca berita berhijab?? jangan harap le....

ahhhhh malas cerita panjang...
anda2 sekalian da besar..
da reti berpikir kan....

ini adalah pendapat peribadi aku tentang trend hijab ni ye...

**************************************

so tadi saja la menyelongkar balik pendrive lama yang da berkurun lama x di gunakan..

so saja la nak mengabdikan koleksi2 tudung bawal yang penah popular dulu di kala masih muda dalam blog ni...wahhhh~~~


tengok belakang tu banyak buku..
kami lah ulat buku ~~
sekarang ketiga2 kami da bergelar PUAN 

x silap rasanya time ni tengah pregnat 2 bulan..



muka x payah poyo sgt boleh??
tengah pregnant jugak nih ..



i'm engaged !!!!








hehhee ni gambar baru keluar PULAPOL..
sila nyanyi >> hitam manis..oo hitam manis...
pandang x jemu pandang x jemu...wahahaha...

gambar ni koleksi dari awal perkenalan dengan En.Suami dari
tahun 2004-sekarang..

sekian dari saya...
so sebagai penutup kata silalah menatap wajah kesayangan hamba ni....

gambar ni baru je di-snap...
hari ni Adam sangat2 behave ok...
***********************************
ehhhh CHOP !!

pada anda yang terbukak dan terbaca blog nih, tahukah anda?? 
trend Tudung Bwal ni da kembali hangat di pasaran ??

and yang paling bes boleh jugak di-style kan ~ ~
super bes kan??

boleh singgah ke Blogshop Cik Nana dengan meng-click gambar di bawah !!

suka pulak tengok kombinasi Oren+Biru nih...

09 December 2011

mY wisHList !!

For our 3rd Anniversary @ 2nd March 2012

hurm...kalau untuk 2nd Anniversary hari tu pegi Cameron Highland...tempat yang sejuk and nyaman gile...time tu le nak merasa pakai baju sejuk..


orang lain pegi honeymoon lepas kawin...kitorang ?? pegi honeymoon dengan Adam Khaalish !! dan sangat seronok ~~~

so untuk holiday tahun 2012 ni nak pegi mana ye??
 teringin la nak pergi pulau2..
tapi Walid Adam pulak x berapa suke tempat panas2 ni..
Over kan??

so sekarang ni tengah survey2 pulau2 yang ada kat Malaysia ni....
x payah la nak pegi ke luar negara nun..
nak buat pasport lagi ape lagi..leceh !! huhuhu

padahal da survey holiday ke Bali..
sebab Air Asia tengah buat promo RM 0.10 !!

ohh!! kalau ada sesape nak holiday ke Bali boleh jenguk blog ni 


ade tips and trick yang super bes !!

tapi kalau ikut kan kepala otak Si Syue and Ajai, dorg pakai redah je selama 12 hari kat sana...kos pulak tak kurang 2k/person...selama 12 hari ok !!

erk ?? back to topic !!
soo..antara pulau2 yang menarik menusuk ke kalbu ...

PULAU PERHENTIAN
kredit : faizalfedley
PULAU TIOMAN 

PULAU LANGKAWI
kredit : JanggelTrekker 
tapi rasanya impian nak ke pulau2 ni x dapat direalisasikan kot...
sebab bukan tempat pilihan walid Adam...
Walid adam ada bagitau dulu, yang dia x suka tempat panas2....

 tapi kan....
rasa-rasanye macam nak berjalan ke Kedah...
hehehehe
tempat adik ipar ...
so x payah nak susah2 nak booking hotel bagai...

so kepada Ieja faizal

*
*
*
*
*


sila tunggu kedatangan kami sekeluarga pada bulan 5 tahun depan ye...

silalah menjadi pemandu pelancong kami secara berhemah ..
ehehe :P
weee ~~~~

25 November 2011

aKu da GiLe dOOdLe !!

weeee
gile betul..
da gile nak merayap2 pulak jari aku ni kat atas laptop..
nak melakar n mengecat doodle2 ni...

dari jam 9 tadi duk depan laptop...
inilah hasil kerja aku selama lebih kurang 2 jam lebih ni ..
huhu





tetiba aku rasa aku sebaya dengan si Fatihah...
budak baru amik UPSR tu...
yang dapat guitar even dapat 1 A je tu.........

****************************************

Pada uuoollss yang nak amik doddle ni silalah tinggalkan link blog anda kat komen bawah ye....
thanks ~~~~