10 May 2017

#terataknissafadzly Part 1

Okay !!
Finally Alhamdulillah 
dapat dah kunci rumah pertama kami. Ni rumah yang ke tiga la. Tapi ni 1st rumah sendiri. Rumah 1st sewa di Ampang Selangor dan kedua rumah sewa sekarang di Batu Gajah Perak. Rumah yang beli ni pun di Batu Gajah Perak.
So agak2 memang mengharungi hari2 tua kami di Batu Gajah la ye..

Like seriously la I excited gila kot nak duduk rumah sendiri ni. Rasa seronok gila bila dapat kunci kat pemaju tu. Balik je dari ambil kunci tu I terus ke rumah tu. Lagipun rumah tu selang 1 lorong je dari rumah sewa sekarang. And rasa excited tu terus lenyap dibawa angin lalu HAHAHA #sadis

Rupanya memang beli rumah tu semata2 rumah la ya. I mati2 la ingat dah ada siap kipas setiap bilik. Atleast kipas la. Ni lampu pun takde. I pun meluahkan la perasaan call mak kat kampung, call adik beradik semua. Last2 I yang kena gelak. #sadislagi. Sebabnya diorang dah memang tahu la. i sorang je bodoh2 alang ingat semua benda dah complete and tinggal angkat barang je. Haiyoooo ~~

So dari nak kemas2 barang kat rumah sewa tu terus lah terbantut segala2nya. Sebab ofcozz la kan nak kena tunggu husband pasang kipas lampu segala. Keliar lah lagi modal nak buat semua tu. Why la ha tak buat je 1 rumah complete dengan semua tu. Nak bayar mahal pun iols tak kisah haha..

So ni dah masuk dua minggu dari tarikh dapat kunci. Husband pun dah siap pasang 1 kipas and lampu2 dalam setiap bilik. Tunggu modal lain pulak nak beli kipas dinding untuk bilik AdamAinnur. 

Lampu yang Walid pasang tu lampu LED. Memang sangat terang okay lampu ni and Walid cakap lampu ni jimat elektrik dan murah. 1 dalam RM 13 tak silap. Walid cakap lampu ni memang murahtapi dia jadi mahal sebab upah pasang. 1 lampu je boleh charge upah sampai RM 70. Gila betul lah. Nasib En.Suami boleh buat semua tu so boleh la save kat situ kan.

So far setakat ni Walid dah pasang kipas and lampu. Nanti i update apa lagi yang dia da buat ya 

27 April 2017

CORETAN HATI DARI SEKEPING KERTAS NUKILAN ANAK SYURGA


Janganlah menerima apa saja hujah media selagi ianya masih dalam siasatan.
Tapi hati ni cukup tersentuh dengan coretan anak syurga ini. Rasa sebak sangat.

Alhamdulillah. Termakbul permintaannya untuk berpindah tempat.
Tempat yang KEKAL ABADI
Kamu kini bergembira bersama ahli syurga yang lain yang tiada lagi sakit dan duka

AL-FATIHAH 
MOHAMAD THAQIF AMIN MOHD GADDAFI

Walid Adam pernah suarakan hasrat nak masukkan Adam ke Maahad Tahfiz atau ke mana2 sekolah pondok.
Ummi pada mulanya memang membantah. tapi hati ibu mana yang tak seronok jika anak2 nya belajar ilmu akhirat. 
Walid Adam pilih untuk hantar ke Kelantan. Ummi cakap hantar lah ke mana pun tap janganlah cerita sekarang. Tunggu lah dia umur 12 tahun dan baru lah cerita pada Ummi ke mana nak dihantar si Adam tu. 
Sebab Ummi memang tak boleh jauh dari anak. Nak2 dengan umurnya yang masih 7 tahun dan masih manja walaupun dah ada si Ainnur. 

Adik ipar suami dulu memang belajar di sekolah pondok Kelantan. Dan dia memang beritahu pelajar2 akan dirotan jika tidak dapat menghafaz apa-apa ayat yang diminta para Ustaz. Tapi hasilnya, pelajar2 ni boleh hafaz 30 juzuk AL-QURAN dan sambung belajar Mesir. Tapi hati Ummi ni masih belum dapat terima dan hadam dengan cara mendidik macam tu. 


15 April 2017

Sejauh Mana Berubah ?


Post ni dah banyak kat Facebook kan. Mulanya macam malas pulak nak godek2 gambar cari dari tahun 2010 tu. Tapi tadi nampak MakNgah AdamAinnur pun da post so i pun rajinkan la diri menggodek.

Hasil pemilihan dari pihak juri, inilah gambar yang iols pilih hehe. 

2010 : Adam umur 2 tahun . Loaksi kat Taman Ampang Hilir. Memang port dengan Walid AdamAinnur tiap2 petang jogging kat sini. Kurusnya pipi kita ~~~

2014 : Time ni dah pindah kerja menetap di Batu Gajah Perak. Ainnur ada tu ha dalam perut. Lokasi kat Plan B Ipoh. Jalan2 dengan Walid AdamAinnur. Ainnur dalam perut tu rasanya dalam 7 bulan. Bayangkan 7 bulan pun dah macam tu besarnya haha.

2017 : Yeay Ummi dengan AdamAinnur. Lokasi kat The Garage KL time celebrate birthday AdamAinnur. 

Okay lepas ni nak cari gambar sorang2 and gambar dengan Walid AdamAinnur.
Tapi iols macam susah sikit nak selfie sorang2. Ada la bukan takde langsung tapi jarang haha. Lebih suka selfie dengan anak2 suami adik beradik parents ehhhh dengan semua orang la.

HAHA

Tapi kan apa yang i perasan lah. I suka muka lepas dah beranak dua ni. Lain kan dari tengah muda and beranak satu tu kikiki #perasan

you guys semua jom lah godek2 gambar2 lama tu. Nanti post kat blog, komenkat bawah ni ya..nak tengok jugak..hehe #bukanbusybody #nakberkawan  

05 April 2017

#nissalayanmovie : The Boss Baby

Ahad aritu Walid ajak pergi AEON untuk setelkan segala bil2. Memang kalau Walid nak buat segala transaksi duit dia akan ke AEON tu sebab tak ramai orang berbanding dengan Pekan Batu Gajah ni. Macam Ummi, iols lebih prefer online banking. Segalanya di hujung jari kita. Gitew ~~~

So Ummi ajak Walid bawa AdamAinnur tengok wayang. Siap deal awal2 dalam kereta Ummi belanja tiket and Walid belanja segala popcorn, air, and keropok.

Habis je Walid setelkan segala2 bil2 kat ATM tu kitorang naik pergi beli tiket. Ummi ajak tengok cerita The Boss Baby. Dah baca awal2 review movie ni kat SINI .

Macam biasa Ummi la tukang pergi beratur beli tiket. Tak ramai orang pun. Maybe sebab tengah trend movie Beauty & The Beast so movie tu pun tengah start. Takde la ramai nak beratur. Masa nak beli tiket tu, staff kaunter offer TGV Movie Club.

Memang berbaloi la ambil membership ni sebab asalnya untuk 2 tiket dewasa dan 2 tiket kanak2 totalnya RM 52. Tapi once kita sign up untuk kad ni kita akan dapat 2 tiket free + 1 popcorn + air . Kena tambah RM 18 untuk tiket kanak2 je. So total semua RM48. Nampak tak? Dengan segala benefit tu  rasa jimat pulak kan.

Cuma I kurang pasti pasal Birthday Freebies. Adakah the whole month kita boleh dapat 2 tiket tu macam okay pergi hari2 then setiap hari dapat 2 tiket. Camtu ke? Sebab i memang tanya banyak kali kot pasal ni kat staff tu and dia angguk2. Like seriously lah ??

Okay berbalik kepada movie tadi, cerita tu memang kelakar. Untuk orang dewasa macam kita memang akan tergelak lah dengan dialog2 dalam movie tu. Untuk budak2 pulak diorang akan gelak bila ada scene2 yang kelakar. Walid kat sebelah pun tegelak2 tengok cerita ni dari mula sampai habis.

Keluar ahad tu takde singgah makan mana-mana pun sebab dah kenyang makan popcorn haha. Lagipun sebelum keluar dah makan siap2 kat rumah. Opah AdamAinnur masak Telur Itik Masak Lemak ya ampunn sedap. Telur itik tu tokey kolam itik bagi kat ummi. Ummi pun bagi kat Opah AdamAinnur hehe. Terima Kasih Mak Mertua Ku .. hehe

NOTA KAKI : GAMBAR UPDATE KENDIAN YA :)

26 March 2017

Review Jujur : Mary Kay Timewise

Hai.

Bulan lepas i start google, tengok youtube, instagram pasal product Mary Kay ni. Sebelum ni pakai Safi Rania Gold.
I beli set Timewise dari seorang Beauty Consultant Mary Kay area Manjung sebab duk cari2 kat Batu Gajah ni takde pulak

So selepas di explain kan oleh BC tu namanya Aina, i pun beli cleanser and moisturizer harga RM 230.
So i plan macam okay next month beli toner and bulan lagi satu beli serum dia pulak. Sampai lah cukup the whole set. And berkenan jugak dengan cleanser brush dia tapi harga mak aihhh RM200. Zaman PakNajib ni nak berbelanja pun kena pikir 10282736 kali. So lain kali lah beli
27 February aritu dapat 2 barang yang di order. Dapat sekali free sample day cream, night cream and mask gel. Thank you Aina

Okay. Ni review jujur ya.

Cleanser MK ni kurang buih which is sangat bagus. I pernah guna Cetaphil and dia pun kurang buih jugak.
Tapi bila dah kurang buih ni dia rasa tak puas cuci muka tau. So i pun duk cari2 cleanser brush MK tu yang kot2 la ada nak jual murah.
Jumpa kat application Carousell banyak yang murah tapi preloved la. Preloved pun xpe i rasa sebab dia bagi 1 brush head baru plus warranty ada lagi so kita kena keep in touch dengan seller dia je.
Cleanser brush tu isnin ni baru seller tu pos so next entry la i update pasal brush tu.
Okay berbalik pada cleanser and moisturizer tu. Set Timewise yang i beli tu untuk kulit berminyak. And sampai la 22 March aritu i tak rasa beza pun kat muka. Haha
Boleh kira macam i pakai the whole set la kan sebab BC Aina tu bagi free sample tu. So i konsisten la dua minggu pakai set tu sekali day & night cream sekali mask gel dia. Tapi dia rasa macam biasa je. Bangun pagi still muka berminyak. 
Sebenarnya bagus je muka berminyak. Kang kering sangat pulak tak elok jugak. Tapi muka i sangat sangat sangat sangat berminyak. BC Aina ni dia akan update kita sekurang2 dua minggu sekali tanya condition kulit kita, Tapi i keep update kat dia " biasa je Aina..Takde apa2 pun " haha..
Kiranya okay la..tak de jugak kesan2 negatif kat kulit ni since i pun tak pernah pakai local product kat muka ni. 

I ada tanya member yang pakai MK ni. Dia pun cakap muka tak de la beza apa-apa pun cuma tak de iritasi yang negatif. And dia ada tanya BC dia and diorang cakap sekurang2 9 bulan jangan guna produk lain and akan nampak hasil. Like what ???

So..23hb haritu gaji kan. Guardian pulak buat sale. I beli toner Simple and scrub Garnier. Rasa sayang pulak duit nak beli dari Mary Kay haha.
Sekarang ni i pakai campur2 brand la. Setakat 4 hari ni muka i rasa okay je sebab i rasa okay je kot campur brand janji bukan product2 yang dari krim kilo tu.
Next entry i cerita pasal conversation i dengam BC Mary Kay ni yang sangat2 annoying gila. Eh bukan BC Aina tu. Dia bagus

So buat masa ni, ini lah produk2 yang i pakai kat muka ni. kita tengok nanti lepas 3 bulan macam mana condition muka iols ni haha

13 March 2017

Sejuk Perut Mengandung


Assalamualaikum.
Ada la sikit conversation Ummi dengan Cikgu Kelas Adam berkenaan dengan perihal parents2 yang duk complaints pasal hal2 anak di sekolah. 

Yang i rasa macam eh dah kenapa nak kena tulis macam tu. Like mana buku sekolah anak saya..kenapa botol air letak di meja belakang kelas..

Hadoyyy ingat cikgu kelas ada masa ke nak amik tau mana buku sekolah botol air segala. Seriously lah i memang tak boleh hadam ada parents yang macam ni. Tak segan meh ???

So i ada la interrupted sikit pasal hal barang buku anak2 hilang ni. 1st week memang akan jumpa tah siapa punya pensel buku tulis dalam bag Adam. And alat tulis Adam memang tak payah cakap lah. 1 hari 1 pensel 1 pemadam 1 pembaris kotttt
Bukak kilang stationery pun bankrupt Ummi ni nak oii

I cakap kat Adam (actually marah) mana barang Adam? Kenapa ada barang orang lain dalam pensel case Adam ? Jangan ambil barang orang lain sebab mama dorang akan marah pukul diorang kalau barang diorang hilang macam Adam kena sekarang ni 

Dan untuk 1 barang Adam akan kena 1 pukulan padu kat tangan oleh Ummi 
Masuk minggu kedua and seterusnya Alhamdulillah memang tak de dah barang orang lain. Cuma barang Adam je hilang.

So Cikgu Kelas Adam Pn. Latifah personally WhatsApp i and cakap thanks sebab bagi tops macam tu and dia pun pening melayan kerenah parents. Actually Pn. Latifah ingat adanya group WhatsApp ni menyenangkan sebab dia boleh bagi info pasal hal2 sekolah. Last2 kelain jadinya. Sempat lah dalam conversation WhatsApp tu cikgu puji Adam. Sejuk pulak perut Ummi dengar bila cikgu puji Adam macam tu hehe




12 March 2017

Cuti Sekolah 2017

Okay..dah boleh lah plan start apply cuti yang tah tak tahu dapat approve ke tak .
Tension mak.
Sebelum2 ni memang tak apply pun cuti time cuti sekolah sebab kasi can la kat kawan2 yang anak sekolah kan
Time tu la nak bawak anak berjalan . Nak hantar anak balik kampung jumpa opah atuk
Tapi start 2017 ni Ummi pun dah jadi salah seorang perebut cuti haha
Dah la 3 bulan sekali boleh cuti
Lepas tu nak apply cuti pulak 7 hari je
Bertabahlah ya Ummi

25 February 2017

Review Jujur : The Garage KL

Alhamdulillah
How la time flies too fast ??
Kejap je dua beradik ni membesar. Sorang dah 7 tahun darjah 1. Sorang lagi dah 2 tahun macam2 peel
So kitorg balik KL untuk celebrate birthday AdamAinnur
Celebrate lambat untuk Ainnur and awal untuk Adam
Semua pakcik makcik AdamAinnur sanggup ambil cuti untuk harini semata2 untuk anak buah tersayang.
PakLang AdamAinnur yang pilih tempat. Dia nak cari cafe2 hipster katanyaaaa. Sebab plan Ummi nak ke Nandos je.
The Garage KL
Area cafe betul2 sebelah Restoran Bambu kat Mrr2
So sampai lah kami ke tempat yang sudah di reserved by phone. Lewat 1 jam. Tapi sebab datang time ofis hour so tak ramai orang. Sebenarnya masa call reserved bagitahu nak floor bawah yang iols ingatkan ada floor paling bawah. Rupanya memang tempat makan dia kat atas. Kesian adik yang dalam pantang and mak yg berbadan comel menapak naik tangga.
So cafe ni agak tak sesuai la kalau nak bawak org tua yg tak boleh nak naik tangga. So hurmmm berapa overall rate nak bagi untuk cafe ni?
Rate : 4/10
Bawah ni review jujur untuk cafe hipster ni
1. Environment yang agak rare. Sangat kemas and cantik. I suka toilet dia. Cantik haha
2. Banyak menu yang takde. I tak tahu adik i lagi sorang order apa tapi sorang staff asyik cakap takde.takde.takde
3. Person in charge yang muka sombong gila nak mampus. Muka memang tak payah cakap la. Langsung tak friendly. Actually semua staff pun tak friendly langsung. Kecuali ada la sorg staff bahagian kitchen tu.
4. Kalau nak add on apa2, bersedialah kena panggil staff dia banyak2 kali. Sampaikan kitorg redha je kalau makanan yg di order tu tak sampai. Haha
5. So dalam banyak2 menu yang kami order tu, yang paling sedap Beef Bacon Carbonara. Yang lain, okayyyy je lah..

Begitulah pendapat jujur i untuk cafe ni.
Sekiannnn
Nanti kendian i upload gambar menu yang kitorg order ek

13 December 2016

Bekal Suami Harini

Menu atas permintaan Walid AdamAinnur semalam

Nasi Goreng Ikan Masin Tenggiri dan Ayam Goreng Kunyit

Dah selalu Walid bawa bekal ke tempat kerja
Ummi pun dah terbiasa pulak siapkan bekal untuk Walid
Cuma ummi je tak bawak bekal
Maybe sebab kerja shift dan tak kisah sangat pasal makan ni

Haritu balik KL seminggu, seminggu lah risau apa Walid tu bawak bekal

Nanti Ummi update lagi ek menu2 bekal yang Walid bawa

Nota kaki: nampak tak ummi yang excited bab bekal2 ni siap belikan bekas sudu dengan chopstick tu.

24 August 2016

Tisu Masuk Washing Machine ?

Hah
Pernah kan?
Tipu tak oernah rasa geram macam ni
Bila nak sidai kain je, bawak keluar kain dari washing machine then hah !!! Kain semua diselubungi salji2 putih ni
Ni kerja si Ainnur la nih

Mintak tolong Walid AdamAinnur masukkan kain dalam washing machine 
Agaknya Walid terus masuk je semua kain
Tak selak sehelai2
Orang perak panggil  kigho ( kerai )
Maknanya selak satu2 kain. Masukkan satu2 kain

Ummi memang alert bab ni
Sebab ?
Hurmm memang akan jumpa tisu, kertas, kereta, pensel kadang2 bekas tipuware pun ada dalam longgokan kain kotor tu
Tak payah la tanya sape punya kerja
.__.'

Da lah seluar i ini je lah yang ada termasuk lagi 2 helai tu
So ajak Mr Husband pergi Mr.DIY beli roller ni
1 roll tu habis lah untuk satu seluar ni
Dalam setengah jam jugak nak setelkan sehelai seluar ni
Baju2 yang lain i tutup mata je lah
Tak larat nak merolling haha

Harga dalam RM 6.80 je
Boleh lah nak amik habuk2 kat carpet, sofa
I saje roll kan kat carpet 
Nampak je dah bersih
Tapi bila roll, hah amik!
Berselirat rambut2 kat situ

So
Mummy2 di luar sana pernah ada pengalaman tisu masuk dalam washing machine ? 

11 August 2016

Washer Dryer, Welcome To My Wishlist

Haaaa cantik tak ?
Tadi dekat timeline FB ada satu shared pasal perkakasan rumah yang tengah trending

1st of course si Iron Philips 
2nd Periuk Noxxa

Memang dua list atas ni la jadi idaman kalbu buat ibu2 kannn..
Jangan tipu! Instinct keibuan i kuat okayy

And meh kita tambah lagi satu barang yang so far i blogwalking tadi memang berbaloi lah

WASHER DRYER !!!

Ni i browsed guna handphone
Nanti i bukak laptop i link kan blog2 yang review pasal washer dryer ni ye

I bukak website Senheng tadi.. kalau next year nak ambil macam okay je. This year i dah rembat peti ais. Installment dalam RM 140 sebulan selama 1 tahun. Pejam celik pejam celik dah habis bayar dah pun. Nasib baik pejam lepas tu celik. Kalau tak celik ? °__°'

Next year kalau dah selesa sikit ekonomi boleh lah ambil washer dryer ni pulak
So far i baca review, dari segi harga dan penggunaan, jenama Samsung paling okay.

09 August 2016

Groceries List #teratakwalidummi

Hai

Kat Batu Gajah ni kalau nak beli barang dapur elok lah ke TF Value Mart
Barang2 Inshaa Allah murah dari tempat lain
Kat sini ada Tesco tapi jauh sikit di Seri Iskandar, Station 18
Kedai runcit lain ada Wah Seah, Kedai Sekupang and kedai2 lain yang agak murah jugak kalau malas nak parking kat TF tu.

So ni i da listed kan barang2 untuk bulan ni
Senang list kan ikut position barang2 yang ada kat kedai tu
Senang nak tick mana barang2 yang dah dibeli
Setakat ni lah..memang akan beli apa yang dh di listed kan dan takde bendasing lain haha
Nampak tak disiplin kat situ
Kalau ada pun ada lah satu dua kudap2 si AdamAinnur
Lepas beli memang terus balik 

Baru lah namanya MEMBELI BELAH

Eh. Baru teringat
Lupa tulis beras °__°'

07 August 2016

#nissaOOTD

Hai

Handbag - Carlo Rino . I bought masa raya tahun 2014
Top - Puteri . I bought at Aeon untuk jamuan raya tempat kerja
Shawl - Calaqisya
Pants - Giordano
Picture filter - VSCO

Time ni i ke toilet while my family still dalam The Parenthood Sunway Putra Mall
Best gila okay kat sana
Nanti i update pasal tempat tu